Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Charlotte Kalla vann skiathlontävlingen i Lillehammer.

Kalla knäckte ännu en norsk stjärna

Först Marit Bjørgen. Nu Heidi Weng. Charlotte Kalla fortsätter att utklassa de norska skidstjärnorna i världscupen.

Charlotte Kalla lyser av självförtroende. Ändå vägrar hon trots den succéartade säsongsstarten se sig som den stora favoriten inför OS i Pyeongchang.

- Nej, det är jag definitivt inte. Det är många som har åkt fortare än jag. Förra helgen hade jag varken den snabbaste tiden på lördagen eller söndagen.

Hon har visserligen rätt i sak: i Ruka blev hon tvåa på den klassiska milen och vann den efterföljande jaktstarten utan att ha den snabbaste åktiden.

Strålande vinterväder

Men ingen distansåkare har imponerat lika mycket som Kalla. I söndagens skiathlon i Lillehammers bländande vintersol var det inget snack om vem som var bäst.

Norges Heidi Weng var den enda som hängde med länge, men i den sista stigningen gick Kalla på knock. Det var i princip en repris på förra söndagens ryck, då Marit Bjørgen fick se sig slagen på ett liknande sätt.

Och det spelade ingen roll att Heidi Weng var helt säker på att Kalla skulle göra rycket precis där. Efteråt var det bara att rycka på axlarna och konstatera:

- Jag hade ingen chans att gå så fort som Charlotte i sista backen, säger Heidi Weng.

- Det är häftigt att se någon som är i så bra form. Hon är i en klass för sig, så vi har lite att jobba på.

Bra vibbar

Försprånget växte i ett nafs till tolv sekunder och loppet var avgjort. När Charlotte Kalla får frågan om hon någonsin har varit så här bra så här tidigt på säsongen kommer hon bara på ett tillfälle. Och det bådar gott inför OS.

- Jag har ett minne från fyra år tillbaka, just här i Lillehammer, när jag gick ett individuellt klassiskt lopp som också kändes väldigt bra, säger Charlotte Kalla.

Något som också ger positiva vibbar inför februari är att Kalla dominerade så stort i det enda skiathlonloppet före OS.

- Det är jätteskönt, särskilt med tanke på den här banan med en rejäl stigning ut från start. Det betyder en hel del.

Segermarginalen i mål var hela 20 sekunder till Weng på andraplats. Ytterligare en norska, Ragnhild Haga, var trea, 43 sekunder efter Kalla.

Tungt för Bjørgen

Marit Bjørgen missade något oväntat pallen med tio sekunder och slutade på fjärde plats.

- Det var lite samma känsla som jag hade här i fjol. Det kändes lite tungt, och Charlotte och Heidi var starka i dag. Jag var inte bättre än en fjärdeplats i dag, säger Bjørgen.

Stina Nilsson blev näst bästa svenska på 18:e plats, en minut och 15 sekunder efter Kalla.

- Jag är tudelad. Jag är nöjd med skejtdelen men inte alls med den klassiska. Jag sliter lite med att få ett bra flyt uppför, jag sätter den kanske inte helt tekniskt, säger Stina Nilsson, som blev femma i sprinten.

- Jag är nöjd med att jag får genomföra de loppen som jag behöver. Sedan är det alltid roligare om man är med där framme och kämpar, men jag tar det med ro.