Islänningarna har återigen lyckats ta sig till ett mästerskapsslutspel. Arkivbild.
Islänningarna har återigen lyckats ta sig till ett mästerskapsslutspel. Arkivbild.

Juholt gläds åt Islands fotbollstriumf

Island är klart för fotbolls-VM i Ryssland nästa sommar. Hur det kommer att gå återstår att se. Men att landslaget spelar en viktig roll för den lilla önationen står klart, anser både en statsvetare och Håkan Juholt, Sveriges ambassadör i Reykjavik.

ANNONS
|

- Framgångar för landslaget på det här sättet för oss närmare varandra. Det är en positiv kraft, säger Stefanía Óskarsdóttir, docent i statsvetenskap vid Islands universitet.

Hon var med och firade det isländska landslaget när de igår kom tillbaka till Reykjavik efter att ha vunnit mot Kosovo och därmed säkrat VM-platsen.

Stefanía Óskarsdóttir anser att internationella framgångar är viktiga för en liten nation som Island och ger andra exempel, som när den isländske författaren Halldór Laxness vann Nobelpriset i litteratur 1955.

ANNONS

- Det betyder mycket för oss och jag kan tänka mig att svenskar känner samma sak för Abba eller Björn Borg.

Viktigt för gemenskapen

Island drabbades hårt av finanskrisen 2008 och såg sitt banksystem kollapsa och de senaste åren har landet kastats in i flera politiska kriser.

Den tidigare S-ledaren Håkan Juholt tillträdde som Sveriges ambassadör på Island i september. Även han på plats under gårdagen för att fira de isländska fotbollshjältarna. Juholt tror att segrar av det här slaget kan skapa gemenskap och drar paralleller till sommaren 1994, när Sverige tog VM-brons och laget hyllades av tiotusentals fans i Stockholm

- Då stod jag på min balkong i Oskarshamn och hurrade och skrek. Men på tv:n såg jag allt folk i Rålambshovsparken och jag tror att stämningen var densamma i Reykjavik igår.

Hoppas på svensk seger

Stefanía Óskarsdóttir vill inte spekulera för mycket kring hur det kommer gå för Island i VM nästa sommar.

ANNONS

- Det skulle vara fantastiskt om vi vann första matchen, men vi får se. Det gäller att ta det steg för steg.

Huruvida svenska landslaget kommer att lyckas ta sig till Ryssland är fortfarande oklart när detta skrivs. Troligen väntar playoff-spel. Men om Sverige och Island skulle ställas emot varandra i finalen vet Håkan Juholt hur han vill att matchen ska se ut.

- I så fall hoppas jag på oavgjort efter full tid följt av en mållös förlängning. Sedan kniper Sverige segern på straffar, säger han.

- En sådan final skulle vara en världshändelse helt i paritet med månlandningen.

TT

ANNONS
Fakta: Islands väg till VM

Island spelade i samma grupp som Kroatien, Ukraina, Kosovo, Finland samt Finland. Av de sammanlagt 10 matcherna vann man 7, förlorade 2 och spelade och spelade oavgjort en gång. Den största skrällen kom i fredags förra veckan, när Island slog Turkiet med 3-0 på bortaplan.

ANNONS