Jonna Sundling tar OS-guld – silver till Maja Dahlqvist

Det bjöds på svensk kross i OS-sprintfinalen. Jonna Sundling joggade hem ett överlägset guld samtidigt som Maja Dahlqvist knep silvermedaljen.
– Det är galet. Jag har nog inte förstått det riktigt än, säger Sundling till Discovery.

ANNONS
|

Hon var överlägsen i kvalet. Hon dominerade i kvartsfinal och semifinal.

Och när det sedan var dags för final var hon fullständigt överlägsen.

– Allting stämde väldigt bra i dag. Det var en miss i kvartsfinalen som jag blev lite irriterad på. Men jag kunde inte lägga för mycket fokus på det, jag måste fokusera på resten av tävlingen. Det var lite skitsamma att jag har ett gult kort. Jag kommer bara vara fokuserad och göra jobbet, säger hon.

Sundling behöll fokus och gjorde sannerligen jobbet. På sprinten tog hon kommandot redan från start i finalen och åkte i mål först av alla.

ANNONS

Jonna Sundling, från lilla Tvärålund utanför Umeå, är en olympisk mästarinna.

– Jag var aldrig helt säker. På startlinjen står du bredvid många bra åkare. Det är hög höjd och det är en tuff bana. Man vet aldrig när kroppen ska ta slut. Men jag tycker att jag disponerar alla lopp på ett bra sätt. Jag gick aldrig över gränsen och kunde hålla en hög fart hela tiden, säger hon.

Även silvret gick till Sverige genom Maja Dahlqvist.

– Jättekul! Trevligt att få dela pallen med henne, säger Sundling.

Den tredje svenskan i finalen, Emma Ribom, slutade på en sjätteplats.

Slog igenom på junior-VM

Jonna Sundling slog igenom med dunder och brak säsongen 2014 då hon vann två JVM-guld. 2017 skulle hon göra sitt första stora seniormästerskap – men fick avstå VM på grund av sjukdom. 2019 var hon däremot med och bröt då staven på upploppet och missade just så pass pallen.

2021 fick hon sin så efterlängtade stora seniorframgång då hon vann två VM-guld – i sprint och i sprintstafett.

Och nu, på OS 2022, kan hon se tillbaka på karriärens största framgång hittills: ett alldeles färskt OS-guld i sprint.

Detta efter en säsong som började med en skada och en medföljande oro inför det OS som stundade. Men Jonna Sundlings tumme läkte – och hon är nu en OS-guldvinnare.

ANNONS

– Det känns jättekul. Jag hade en tuff start på säsongen då jag fick gipsa min tumme och avstå en del världscuptävlingar. Det är är jättekul att vara tillbaka. Det här är säsongens stora mål och att få genomföra det som planerat är jättekul, säger Sundling.

ANNONS