Sverige hade dålig koll på Islands Sveindís Jane Jónsdóttir, här i kamp med Caroline Seger, inför gruppfinalen mot Island.
Sverige hade dålig koll på Islands Sveindís Jane Jónsdóttir, här i kamp med Caroline Seger, inför gruppfinalen mot Island. Bild: Janerik Henriksson/TT

Islands hemliga vapen: "Var inte förberedda"

Det är svårt att scouta 19-åriga isländska fotbollstalanger. Sverige hade inte koll på Sveindís Jane Jónsdóttir som var överallt i gruppfinalen och vars långa inkast gav 1–1 – och bud på mer.
– Vi var inte förberedda, säger Lina Hurtig.

ANNONS

Breidablikanfallaren Sveindís Jane Jónsdóttir gav en försmak av vad som komma skulle redan mot Lettland i torsdags. Då, i sin landslagsdebut, gjorde hon två mål och imponerade.

Men att hon skulle ta lika mycket plats också i gruppfinalen mot VM-bronsmedaljören Sverige, det var inte det svenska laget berett på.

– Mot Lettland är en sak, men nu var det mot oss, mot Sverige, som är lite bättre än Lettland. Men hon var riktigt, riktigt bra. Hon var jobbig, och inte bara på inkast utan även i spelet, säger Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson.

"Bra dolt av Island"

Just inkasten blev en historia i sig. Jónsdottirs långa inkast kom från både höger och vänster, matchen igenom, och ställde till problem för Sverige. Till slut gav ett sådant också kvitteringsmålet, 1–1, efter att Lina Hurtig missat att nicka bort bollen varpå Elín Metta Jensen kunde ordna en poäng till Island.

ANNONS

– Jag missade bollen, det var det som hände, säger Hurtig kort om vad som hände.

Hon erkänner att de många långa inkasten plågade Sverige, och att de inte hade koll på Jónsdottirs starka kastarm.

– Hon gör det väldigt jobbigt för oss och vi var inte förberedda. Vi fick slita. Bra dolt av Island.

Hyllas av kaptenen

Men det var inte bara inkasten. 19-åringen utmanade de svenska försvararna matchen igenom, och tog sig ofta förbi med snabbhet och fin teknik. Islands lagkapten Sara Björk Gunnarsdóttir håller inte igen när hon ska berömma sin yngre lagkamrat.

– Nu har hon visat vad hon går för, hon har spelat riktigt bra i ligan och jag tror att det här var ett bra test för henne, att möta ett av de bästa lagen i världen. Hon var briljant, med sin teknik och snabbhet, hon tog sig förbi spelare och hade också sina långa inkast som vi gjorde vårt mål på. Hon var helt briljant i dag, säger Lyonstjärnan.

Sveriges lagkapten Caroline Seger tycker samtidigt att Sverige gjorde henne bättre än vad hon var.

– De här spelarna som kommer underifrån som inte har varit med så länge, det är svårt att scouta dem. Nu var hon väldigt lycksam i dag men jag tror också att vi gör henne väldigt bra stundtals. Vi jobbar inte riktigt färdigt situationerna, säger Seger.

ANNONS

Lasse Mannheimer/TT

ANNONS