Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Mia Danielsson, marknadsansvarig på Gallerian, och Lasse Fredriksson vid Föreningsnavet i Strömstad, ser fram emot insamlingen till Fritidsbanken. Bild: Thomas Bennelind
Mia Danielsson, marknadsansvarig på Gallerian, och Lasse Fredriksson vid Föreningsnavet i Strömstad, ser fram emot insamlingen till Fritidsbanken. Bild: Thomas Bennelind

Insamlingspremiär för ­Fritidsbanken i Strömstad

Skräpar gamla skridskor, fotbollsskor eller hockeyklubbor i källaren? Nu på lördag håller Föreningsnavet insamling av sportartiklar i Gallerian. Den ideella organisationen Fritidsbanken ger kommuninvånare i ­Strömstad och Tanum möjlighet att utan kostnad låna sport­utrustning.

Lasse Fredriksson, samordnare vid Föreningsnavet i Strömstad, är förväntansfull inför insamlingen. På plats är också Mia Danielsson, marknadsansvarig på Gallerian. Till helgen öppnas entrédörren och ståndet som ska ta emot sport­utrustning av olika slag. Insamlingen är ett samarbete mellan Tanum och Strömstads kommun.

– Jag tycker idén om att lämna in sportutrustning är bra dels ur miljösynpunkt, men också att man skapar möjligheter för människor att pröva på olika idrotter – utan att man nödvändigtvis behöver köpa ny utrustning, säger Lasse Fredriksson.

Fritidsbanken är en rikstäckande ideell organisation. Konceptet med Fritidsbanken bygger bland annat på att man kostnadsfritt under 14 dagar kan låna sport­utrustning. Låntagaren ansvarar för att utrustningen återlämnas inom överenskommen tid.

I norra Bohuslän har Fritidsbanken uthyrningsbod i Tanum, men enligt Lasse Fredriksson arbetar Strömstads kommun för att hitta lämplig lokal i staden.

– I dagsläget finns all utrustning i Tanum,­ men med tiden – och förhoppningsvis ganska snart – har vi även den möjligheten i Strömstad. Fritidsbanken blir lite av ett biblio­tek för sportutrustning. Man kan prova på rullskidor, se om man tycker det är kul. Tyvärr är det mycket utrustning som slängs. Vi måste börja tänka om lite, säger han.

När har man tillgång att låna sportartiklar hos Fritidsbanken?

– När man önskar. Ska man till exempel till fjällen, så finns det förhoppningsvis en ryggsäck eller ett par skidor att hyra. Just nu är det bara på lördag man kan lämna in artiklar, men det kan bli fler tillfäll­en framöver. Det är första gången vi håller insamlingen till Fritidsbanken i Strömstad.

Mia Danielsson välkomnar initiativet att hålla insamlingen på Gallerian.

– Det är toppen att få prova på något gratis. Och precis som Lasse säger kan det generera att man får en ny hobby. Kanske leder det till att man köper en produkt? Man får se Fritidsbanken som en komplettering till butikerna. Detta är inget som ska ersätta produkterna som redan finns. Jag tycker det är jättekul att Lasse har varit i kontakt med Gallerian, säger hon.