Idrottsministern Annika Strandhäll (S) kräver att idrotten rannsakar sig efter uppgifter om sexuella trakasserier. Arkivbild.
Idrottsministern Annika Strandhäll (S) kräver att idrotten rannsakar sig efter uppgifter om sexuella trakasserier. Arkivbild.

Idrottsministern om upprop: "Förbannad"

Idrottsminister Annika Strandhäll (S) reagerar starkt på uppgifterna om sexuella trakasserier inom idrotten. "Berättelserna i #timeout gör mig förbannad", säger hon.

ANNONS
|

I ett pressmeddelande skriver Strandhäll att "det är uppgifter om helt oacceptabla kränkningar som kvinnor inom idrotten varit med om. Jag förväntar mig att alla inom idrotten verkligen självrannsakar sig – på samma sätt som vi sett att hela samhället behöver göra under metoo-uppropet".

Mer än 2000 kvinnor inom svensk idrott har anslutit sig till metoo-rörelsen och skrivit under uppropet #timeout – aktiva, tränare, förbundsanställda, sportjournalister och supportrar.

"Jag vet att Riksidrottsförbundet bedriver ett aktivt jämställdhetsarbete och #timeout-uppropet visar på hur nödvändigt det är och att mer behöver göras. Inte minst eftersom att många idrotter fortfarande i hög utsträckning är en manlig värld, med en emellanåt skev manlighetsnorm, säger idrottsministern.

ANNONS

"I nästa möte med riksidrottsförbundet kommer jag be dem redogöra för hur de hanterar uppgifterna och hur de tänker säkerställa att tillräckligt görs för att stoppa sexuella trakasserier inom idrotten."

TT
ANNONS