Idrotten drabbas hårt av coronakrisen

Idrottsrörelsen drabbas hårdare än tidigare beräknat av coronakrisen. Minus 1,2 miljarder kronor fram till sista juni enligt en ny undersökning med 3 000 av Sveriges 19 000 idrottsföreningar.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

En ny undersökning från Riksidrottsförbundet visar att idrottsrörelsen drabbas hårdare än tidigare beräknat av coronakrisen. 3 000 idrottsföreningar har beräknat de ekonomiska konsekvenserna av inställda evenemang och minskad träning till minus 1,2 miljarder kronor fram till sista juni.

Effekterna av alla inställda evenemang är uteblivna intäkter för föreningarna på nästan 850 miljoner kronor och kvarvarande kostnader på 200 miljoner kronor totalt. Den reguljära träningsverksamheten har uteblivna intäkter på 170 miljoner kronor.

– Det är tiotusentals evenemang som har ställts in. Allt från internationella tävlingar på yttersta elitnivå till det lilla valborgsfirandet som är och har varit en avgörande intäkt för den lilla föreningen i decennier, säger Björn Eriksson, ordförande för Riksidrottsförbundet i ett pressmeddelande.

ANNONS

Det är vanligt att föreningar vidtar åtgärder för att parera de ekonomiska förlusterna genom att minska på anställd personal och köp av tjänst och ersätta det med ideellt arbete istället. Många föreningar genomför stödinsamlingar och försöker arbeta in intäkter till föreningen genom försäljning av exempelvis lotter.

ANNONS