Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hugo Rask siktar på att bli bäst i Sverige och spela Junior Grand Slam.  Bild: privat
Hugo Rask siktar på att bli bäst i Sverige och spela Junior Grand Slam. Bild: privat

Hugo Rask klar för elitgymnasium i Båstad

Tennislöftet från Strömstad är en av sex personer som kommit in på riksidrottsgymnasiet. Med utbildningen väntar turneringar över hela världen.

Det är ett idogt tränande som lett Hugo Rask till platsen på riksidrottsgymnasiet. Ifjol flyttade han och hans mamma från Strömstad till Båstad för att satsa på att komma in. Sedan dess är timmarna många som han stått med racket i hand.

Tre dagar i veckan tränar han på morgonen och dagligen tränar han mellan en och två timmar efter skolan. Därefter följer fyspass.

– Det är väldigt skönt att ha mamma här, jag vet inte om jag hade klarat det annars. Det blir som att bo hemma fast jag satsar mycket mer på tennisen, säger han.

På så sätt påminner mycket om den tidigare tillvaron i Strömstad.

– Det blir som innan, jag tränar mycket och kör mycket fys för att verkligen lyckas.

Om han inte hade kommit in på gymnasiet i Båstad hade han fått flytta igen. Därför var det en stor lättnad när han kom in. Och motståndet var tufft, många av de som sökte har spelat i juniorlandslaget.

"Du som söker till RIG [riksidrottsgymnasiet] bör tillhöra de bästa i landet i din årgång och ha siktet inställt på att nå den allra högsta nivån i din sport", står det på skolans hemsida.

– Jag visste att många från landslaget hade sökt så jag hade förberett mig på att inte komma in som förstahandsval. Men nu blev det så, säger Hugo Rask.

Han beskriver det som en stor lättnad.

– Nu får jag plugga och spela tennis och det känns väldigt skönt.

Dessutom får han resa. I höst väntar en månad i Asien med många turneringar.

– Det blir både singel och dubbel och det kommer att vara riktigt bra matcher. Så det är lite ett av ett delmål som sporrar mig att vara i riktigt bra form till dess.

Även om det är mycket träning för Strömstadpojken har han hittills aldrig tröttnat på sporten.

– Inte än så länge men vissa dagar är tuffare än andra. Slutar jag klockan sex har jag lite tid hemma. Men slutar jag sju åtta är det bara hem och äta och sedan sova.

– På helgerna kan jag träna och vara med kompisar. Jag har en kompis från Strömstad som flyttat hit för att spela hockey i Rögle.

Hur trivs mamma i Båstad?

– Hon trivs väldigt bra vilket är skönt, så att det inte bara är jag som gör det.