Simon Hjalmarsson gjorde två mål och en assist när Frölunda vann mot Linköping med 4–1.

Hjalmarsson glänste när Frölunda dominerade

Simon Hjalmarsson ledde Frölunda till ännu en seger. Men trots två mål och en assist mot Linköping (5-1) vill han inte ta åt sig äran. Det var nära att han i stället blev syndabock.

|

Frölunda dominerade från första nedsläpp i mötet med Linköping. När Lias Andersson slog in 3-0 i powerplay efter 1.05 i tredje perioden kändes det som matchen var över. Men Linköping kom tillbaka och reducerade genom Jimmy Andersson. Och när Simon Hjalmarsson fick två minuter för boarding med 4.05 kvar på klockan var det plötsligt nerv igen.

Kunde blivit syndabock

Lindköpingscoachen Dan Tangnes satsade allt på ett kort, tog ut målvakten och spelade sex mot fyra. Och Hjalmarsson kunde ha blivit syndabock.

- Man mår inte som bäst när man sitter vid sidan av i en sån situation. Särskilt som det var jag som satte laget i ett surt läge, säger han.

- De som dödade den utvisningen förtjänar ett tack från mig.

Och ibland svänger det snabbt. Direkt från utvisningsbåset åkte Simon fri, fick pucken och slog in det avgörande 4-1-målet i tom bur.

Utvisningen är glömd. I stället för syndabock blev han hjälte med sina två mål och en assist.

Rökare från blå linjen

Det var Hjalmarsson som inledde målskyttet med en riktig rökare från blå linjen upp i målvakten Jacob Johanssons vänstra kryss - i numerärt underläge. Sen fyllde han på med en assist till Lias Anderssons 3-0–mål och stod alltså själv för 4-1. Men det är inte målen som är viktiga, menar han.

- Vi har många skott men det är kanske inte en 5-1-match. Linköping kom upp i många farliga anfall. De har fler vassa chanser att komma tillbaka till 3-2. Det är tajt.

Vände mot Luleå

Frölunda är på uppgång och Hjalmarsson vet när det tog ny fart.

- Sista perioden mot Luleå borta blev lite av en vändning. Vi kom tillbaka från 0-3 och kvitterade. Sen förlorade vi på straffar. Men efter det tycker jag vi har matat på med bra insatser hela matcherna.

Sedan dess har laget radat upp segrar. Det här var Frölundas fjärde raka. För Linköping såg det mer dystert ut.

- Över 60 minuter tycker jag det var blött och trött från vår sida. Vi blev avklädda mot tuffare motstånd, säger Linköpingstränaren Dan Tangnes.

Linköpings förstemålvakt Jonas ”Monstret” Gustavsson vaktade dörren i Linköpings bås. Men det var inte ersättarens Jacob Johansson fel att Linköping förlorade. Han hade en kanonad av skott emot sig, totalt avlossade Frölunda 45 skott mot Linköpingskassen.