Aslan Karatsev, Ryssland, efter att ha säkrat segern i kvartsfinalen mot Grigor Dimitrov, Bulgarien.
Aslan Karatsev, Ryssland, efter att ha säkrat segern i kvartsfinalen mot Grigor Dimitrov, Bulgarien. Bild: Hamish Blair/AP/TT

Historisk skräll – kvalspelare klar för semi

För femte gången i tennishistorien har en kvalspelare på herrsidan nått semifinal i en grand slam-turnering. Aslan Karatsev är den stora sensationen i årets Australian Open.
– Det är en otrolig känsla, säger den 114:e-rankade ryssen efter segern mot bulgaren Grigor Dimitrov.

ANNONS

Favorittippade Dimitrov började få känningar av en ryggskada halvvägs genom det tredje setet. Den 18:e-seedade bulgaren var helt klart hämmad, men det gör inte 27-årige Aslan Karatsevs bedrift mindre imponerande.

Inför Australian Open var han rankad 114:e i världen, och hade aldrig tidigare spelat en grand slam-turnering. Han tvingades därför kvala in till huvudturneringen, men har sedan knäckt det ena stora namnet efter det andra.

Skrev historia

På vägen mot kvartsfinalen hade han till exempel redan slagit världsnian Diego Schwartzman i raka set, och efter att ha besegrat också Dimitrov med 3–1 (2–6, 6–4, 6–1, 6–2) är han bara två matcher från en spektakulär skräll.

ANNONS

En sensation är det redan nu. Aslan Karatsev är den blott femte herrspelaren i historien som har kvalat in till en grand slam-turnering och sedan nått semifinal. Och han är den första grand slam-debutanten i modern tid att sluta topp 4.

– Det är en otrolig känsla. Det är första gången jag når semifinal, det är helt otroligt, säger Karatsev i Eurosports sändning.

– Jag är såklart väldigt överraskad över att ha tagit mig hit.

Han hade inte koll på Dimitrovs skada före matchen.

– Nej, jag hade inte koll på det. Det var väldigt tufft i början för mig, att hantera nerverna. Sedan försökte jag hitta mitt spel i andra set och i tredje började han få problem med ryggen.

Djokovic eller Zverev

I semifinalen väntar antingen världsettan Novak Djokovic, Serbien, eller Alexander Zverev, Tyskland. Den senare har ryska föräldrar, och det är över huvud taget mycket Ryssland i herrturneringen. I en annan kvartsfinal väntar ett helryskt möte mellan Andrej Rubljov och Daniil Medvedev.

Men Aslan Karatsev vill än så länge varken tänka på sina chanser i semifinalen, eller på möjligheten att få spela en grand slam-final mot en av sina landsmän.

– Jag försöker att inte tänka på det. Jag försöker ta en match i taget.

ANNONS

Lasse Mannheimer/TT

ANNONS