Henrik Signell, förbundskapten för damlandslaget, tycker inte att handbollen behöver ett videogranskningssystem där tränarna kan utmana domslut. Arkivbild.
Henrik Signell, förbundskapten för damlandslaget, tycker inte att handbollen behöver ett videogranskningssystem där tränarna kan utmana domslut. Arkivbild. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Handbollsprofiler sågar videogranskning

I de danska handbollsligorna kan tränarna numera utmana domslut. Svenska handbollsprofiler sågar dock systemet.
– Det är inte rätt utveckling för handbollen, säger Henrik Signell, damernas förbundskapten.
– Det går inte att få en millimeterrättvisa, säger Mikael Franzén, Alingsås.

ANNONS

Var det verkligen straff? Missade domarduon ett övertramp vid målet? Tränarna i den danska dam- och herrligan kan denna säsong utmana vissa tagna eller uteblivna domslut.

Det gäller endast tv-sända matcher eftersom systemet är beroende av videobevis och det är på test under säsongen.

"Fantastiskt tråkigt"

När TT frågar några svenska tränare och spelare under handbollens upptaktsträffar får systemet i de allra flesta fall tummen ner.

– Jag tror inte att det går att få den millimeterrättvisan som fotbollen är på väg att tro att de ska skapa med sitt VAR, säger Mikael Franzén, herrtränare i Alingsås, och fortsätter:

– För det kommer hela tiden bli nya situationer som gör att den gränsen flyttas hela tiden. Och då tror jag att det kommer bli fantastiskt tråkigt att hela tiden se på en domare som gör en fyrkant i luften.

ANNONS

En utmaning per match gäller för situationer som exempelvis mål eller straffkast och har tränaren fel kostar det en timeout. Har man rätt blir laget endast av med utmaningen.

– Jag tycker inte att det känns som rätt utveckling. Handboll är och ska vara en bedömningssport, säger damlandslagets förbundskapten Henrik Signell.

"Inte vara glasklart"

Det är inte säkert att det blir lättare att ta rätt domslut bara för att det granskas på videoklipp, menar han. Något Signell själv märkte när han var på domarnas upptaktsträff nyligen.

– Det finns en regelbok som är tydlig, men både jag och domarna hamnade i situationer där vi inte var överens när vi kollade på vissa videoklipp. Det kan vara oerhört svårt att bestämma om det exempelvis är straff eller frikast. Det är lite charmen också med vår sport – att det inte ska vara glasklart, säger Signell.

Dansken Rasmus Overby, tränare för Sävehofs damer, tycker inte att systemet ska användas i en grundserie.

– Det passar bättre i slutspelet och i SM-finaler där det är små marginaler, men man ska använda det för situationer som kan vara matchavgörande. Det som händer i Danmark just nu är att det används för mycket, säger Overby.

Förutom att det skapar avbrott i spelet framhåller Overby att det även sätter extra press på domarna.

ANNONS

– Domarna måste vara ganska självsäkra – för gör de ett misstag ska de även erkänna det i tv, säger han.

Vranjes positiv

Kristianstads herrtränare Ljubomir Vranjes ställer sig dock positiv till det danska testet.

– Jag tycker att det är intressant och att man absolut kan testa det, säger Vranjes.

Han hade gärna sett att systemet var igång våren 2016 när hans dåvarande klubb Flensburg-Handewitt jagade en kvitteringsboll borta mot Kielce i returmötet av kvartsfinalen i Champions League. Enligt honom blev hans spelare regelvidrigt stoppad vid ett avslutsförsök i slutsekunderna.

– Alla såg det, men domarna gjorde ingenting. Det hade man ju kunnat utmana och då hade vi troligtvis varit i Final Four (slutspel).

Daniel Kihlström/TT

Enkät: Röster om systemet

Fler svenska röster om videogranskningssystemet som testas i dansk ligahandboll denna säsong:

Tomas Axnér, tränare Lugi (herrar):

– Jag tror inte på det för handbollen. Vi har ibland matcher där mina spelare gör 15 tekniska fel, jag utgår inte från att domaren ska göra rätt varje gång. Det är en bedömningssport – i slutändan tror jag att alla mår bäst av att lägga så lite fokus som möjligt på hur domarna blåser.

Magnus Frisk, tränare Skara HF (damer):

– Det är svårt. Jag är inte för att det blir fler avbrott i spelet. Rent praktiskt och traditionellt är det ganska få situationer som skulle vara föremål för ett sådant system. Kanske om det är mål – om bollen är över linjen eller inte. Men det är ändå bra att det prövas.

Dragan Brljevic, tränare Lugi (damer):

– Jag tror inte på systemet i Sverige. Vi har för många unga domare. Vi ska se till att stötta och hjälpa dem, i stället för att utmana dem. Jag tycker även att man lägger fokus på fel saker med ett sådant system.

Sofia Hvenfelt, lagkapten i H65 Höör (damer):

– Jag vet faktiskt inte. Det är ju lite charmen med handboll att domarna får göra sin bedömning i farten, men samtidigt blir det fel ibland och då kanske det hade varit bra med möjligheten att kunna kolla det. Det blir intressant att se hur det funkar i Danmark.

Fakta: Systemet testas i Danmark

I de danska dam- och herrligorna testas denna säsong ett system där handbollstränare kan utmana domslut eller eventuella regelöverträdelser som det inte har dömts för.

Det används enbart i tv-sända matcher eftersom systemet är beroende av tv-bilder.

Tränarna får en utmaning per match. Utmaningen ska ske direkt efter den uppkomna situationen.

Om man inte får rätt blir man av med en av tre timeouts. Får man rätt förlorar man ingen timeout, men man har inte längre någon utmaning att använda.

En tränare kan inte utmana ett domslut om alla tre timeouts tidigare har använts.

Exempelvis följande situationer kan utmanas: ifrågasätta om det var mål eller straffkast, tvåminutersutvisning som det egna laget drabbas av under de fem sista minuterna av matchen, felaktigt byte, för många spelare på planen, övertramp på målgårdslinjen och dubbelstuds.

Om tränaren utmanar något som inte omfattas av dessa situationer får motståndaren frikast.

Sker det i en situation när motståndaren har målchans får det andra laget straff.

Källa: Danska TV2 Sport, Danska handbollsförbundet

ANNONS