Maria Larsson tränar mindre och presterar bättre.
Maria Larsson tränar mindre och presterar bättre.

Halverade träningen – tog sig till VM

Maria Larsson vann kampen mot ätstörningarna och skadeproblemen. Nu är göteborgskan i VM – tack vare halverad träning.

ANNONS
|

Ju fler mil, desto bättre. Så tänkte Maria Larsson länge. Men i slutet av förra året började hinderlöparen jobba med tränaren Nic Bideau och nu har resultaten av den mer måttfulla träningen börjat visa sig. Larsson sänkte tidigare i sommar personbästat med drygt tio sekunder hemma på Slottsskogsvallen i Göteborg och tiden – 9.39,96 – räckte hela vägen till VM i London.

- Förut sprang jag kanske 14 mil i veckan, nu ligger jag på 7–8 och efter det har jag inte varit skadad på ett halvår, säger den 23-åriga Örgrytelöparen.

ANNONS

Långt tävlingsuppehåll

Redan som 19-åring sprang Maria Larsson 3000 meter hinder på under tio minuter. Men problem med ätstörningar gav dessutom följdskador och kring 2015 hade hon en period på ett och ett halvt år utan att tävla. Nu är hon redo för karriärens största ögonblick inne på Londons Olympiastadion.

- Det största jag har tävlat inför i publikantal måste vara någon Finnkamp på Olympiastadion i Helsingfors. Jag har nästan inte sett så mycket folk som det är här tidigare, det är väl kanske på någon Bruce Springsteen-konsert. Det ska bli jätteroligt och jag ser det bara som något positivt, säger Larsson.

"Inga krav"

Det största målet för VM-debutanten är att besegra sig själv i försöksloppet.

- Jag vill persa och sedan vill jag bara lyckas njuta av det här nya, publiken och allting. Jag känner bara förhoppningar och inga krav, det är därför jag är så lugn.

ANNONS

Förutom Larsson är också Charlotta Fougberg med i hinderförsöken. 31-åriga Fougberg tog silver i EM 2014, men klarade inte VM-kvalgränsen (9.40) i år. Till slut fick hon ändå en inbjudan av Internationella friidrottsförbundet, IAAF.

London, TT:s utsände
ANNONS