Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Calle Halfvarsson, till höger, kunde inte annat än att gratulera Norges Johannes Høsflot Klæbo till den imponerande segern i sprintpremiären.

Halfvarsson trea bakom överlägsen Klæbo

Inte ens på skoter hade han kunnat hota Johannes Høsflot Klæbo. Men med lite tur, och en stark avslutning, nådde Calle Halfvarsson pallen i världscuppremiären.

Ett par tiondelar skiljde mellan tack och adjö och en svensk semifinalplats. Som tur var för Calle Halfvarsson hade han tiden på sin sida.

Efter det knappa avancemanget från kvartsfinal visade Halfvarsson, ende svensk att gå vidare från sprintkvalet, att han nog blir att räkna med den här säsongen. I det snörusk och vintermörker som Ruka bjöd på räckte det till en tredjeplats bakom norska duon Johannes Høsflot Klæbo och Pål Golberg.

- Jag är inte förvånad att jag når pallen när jag väl kommer till en final, men jag var ganska seg i dag. Jag har inte den här riktigt bra känslan. Men jag hoppas att den här sprinten gör att jag kommer i gång, säger Calle Halfvarsson.

"Hade lite flyt"

Inför lördagens 15 kilometer klassiskt och söndagens avslutande fristilsjaktstart strålar han inte direkt av självförtroende. Men är ändå ganska hoppfull.

- Jag ska inte säga att det här var min lägstanivå. Men att man har höjt upp sin lägstanivå gör att man kan ha en halvtaskig dag och ändå ta sig ganska långt. Sedan har jag lite flyt också, att jag tar mig vidare till semifinal.

- Nu hoppas jag kunna vara med och kriga mot de här två. Men jag måste göra ett bra lopp för att ha någon chans att se ryggen på Johannes på söndag.

Åt vinnaren, 21-åriga sprintfenomenet Høsflot Klæbo, fanns ingenting att göra. Norrmannen var snabbast i kvalet och vann både kvartsfinal och semifinal till synes enkelt. I finalen ryckte han direkt och gav inte det övriga finalfältet en chans.

Skotersnabb

- Klæbo är riktigt imponerande, han utklassar oss allihop. Han är grym. Det var inget snack om saken. Jag hade haft problem att hänga med även om jag hade haft en skoter i dag.

Själv säger Klæbo, som i fjol blev den yngsta herråkaren att vinna sprintcupen, rätt och slätt:

- Jag försökte bara göra min grej. Det bara blev som det blev i finalen, säger norrmannen till NRK.

- Jag hade en tanke att lägga mig längst fram, men så fick jag en liten lucka och när jag kom till backen och såg hur många meter jag hade fått så tänkte jag att det var dumt att kasta bort segern.