Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En snabb offensiv är Sveriges nyckel mot Ryssland. Kanske kan Stina Blackstenius, här under matchen mot Tyskland, vara ett alternativ från start?

Högt tempo nyckeln mot Ryssland

Sverige vann med 4–0 mot Ryssland när lagen möttes i mars. Men på fredag väntar ett helt annat ryskt lag, som överraskande toppar grupp B i fotbolls-EM. Ändå säger Sveriges Rysslandsscout Jörgen Petersson:

Ryssland stod för en av de stora överraskningarna i den första omgången, när man slog Italien med 2–1. Nu toppar laget grupp B.

Sverige är stor favorit inför fredagens match men det är ett annat motstånd än det Ryssland som besegrades med 4–0 i Algarve Cup i mars.

- De är kompaktare och bjuder inte på lika mycket ytor. Det är absolut ett bättre lag, och sedan har de ändrat position på Morozova som ligger centralt nu. Det är en klok spelare som styr spelet, en viktig positionsförändring, säger Sveriges assisterande förbundskapten Lilie Persson.

Jelena x 2

Hon pratar om Jelena Morozova, utsedd till matchens bästa spelare mot Italien och den som nickade in det ryska 2–0-målet på hörna. Hon är en av flera duktiga huvudspelare i Ryssland, och just hörnor och frisparka måste Sverige se upp med.

- De är bra på fasta situationer, tittar man på den där hörnan så är det ett klassmål, säger Lilie Persson.

Jörgen Petersson, Sveriges Rysslandsscout, ser samma styrkor. Han lyfter också upp en annan Jelena, anfallaren Danilova, som ett stort hot.

- Hon gör sina mål på en massa olika sätt, mot Italien var det ett distansskott efter en bra vändning. Hon har bra skott, är bra på huvudet och hyfsat bra i djupled. Hon gör mål med både höger och vänster fot, och framför allt är hon hänsynslös mot sig själv i straffområdet, säger Jörgen Petersson.

Tydliga svagheter

Ett kompakt lag med ett par klasspelare och styrka i fasta situationer. Men Ryssland har en hel del svagheter också, säger Peterson.

- Italien spelade för långsamt och rakt, då är ryskorna fysiskt starka i duellspelet. Men får man dem i rörelse så är de betydligt svagare. För vi är ett bättre lag.