Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ludwig Augustinsson hängde inte riktigt med Arjen Robben men VM-playoff blir det ändå för Sverige.

Härdsmältan undveks – nu väntar playoff

Härdsmältan var nära, men undveks. Nu väntar playoff om en månad mot någon ur kvartetten Italien, Danmark, Kroatien och Schweiz. Men vibrationerna det hyllade landslaget skickade ut på Amsterdam arena? Nej, det här håller inte.

Nederländerna var piskade att vinna med 7–0 och siffermässigt är de 2–0 det stannade vid förstås inte i närheten.

Men den utspelning Janne Anderssons landslag råkade ut för väcker en och annan fråga inför dubbelmötet mot vilka-det-nu-blir som avgör om det blir en svensk VM-sommar i Ryssland.

- Det var en tuff match, men det visste vi om. Nu är det bara en lättnad och skönt att vi kan fokusera på playoff, sade Sveriges bästa kvalmålskytt Marcus Berg till Kanal 5.

I mångt och mycket såg vi en nederländsk upprullning, bitvis var det rena lekstugan och allra roligast hade Arjen Robben.

Full fart framåt

Det såg ut som Dick Advocaat och hans nederländare ville att det skulle göra. Full fart framåt med mycket folk, ständiga förflyttningar för att dra isär den svenska defensiven, skapa oreda och vill man göra det ger man bollen till Arjen Robben.

Han hade den ofta – och det är aldrig bra, oavsett om du är motståndare till Nederländerna eller Bayern München.

Veteranen och Advocaat är allt annat än goda vänner och det sägs att de inte byter mer än de allra nödvändigaste orden med varandra. I sitt farväl till landslaget – han gick ärevarv efter matchen – plockade Robben ut det mesta ur sin fylliga verktygslåda för att åstadkomma det där miraklet Nederländerna hoppades på.

Mot ett svenskt landslag, på gränsen till kollaps och upplösningstillstånd, härjade han lite överallt. Han fick Emil Forsberg att framstå som en medelmåtta och gav Ludwig Augustinsson enorma problem från början.

Viktigare än så:

Han slog in straffen till 1–0 redan efter 15 minuter sedan Victor Nilsson Lindelöf – som lider av att bara spela någon match då och då med Manchester United – slagit bollen på sin egen arm i ett försök att rensa undan.

Fick vittring

Det var den inledning Nederländerna behövde, den som gav vittring. En riktigt lyckad kväll och de där 7–0 som var kravet för att snuva Sverige på playoff-platsen hade inte varit en omöjlighet. Det kunde ha varit 4–0 eller 5–0 redan efter spelade 45 minuter.

Georginio Wijnaldum och Kenny Tete brände jättechanser. Det var snuddande nära utdelning i vart och vartannat anfall.

Robbens 2–0 kom kort före halvtid när varken Augustinsson eller Forsberg, som hade en hopplös första halvlek, tog ansvar för veteranen med en av fotbollsvärldens giftigaste vänsterfötter.

- Självklart är vi inte nöjda med en 2–0-förlust men det var svårt att åka hit och veta att det räcker med att inte förlora med allt för mycket. Det är klart att det ligger i bakhuvudet. Vi var rädda för att gå bort oss och det var mycket långbollar i första. Vi hade inget eget spel direkt, sade Marcus Berg.

Gult kort

Och Sverige hade? I princip en nick av Marcus Berg på Augustinssons fina vänsterinlägg.

Och så lite till i andra.

Mikael Lustig sölade väl länge med ett inkast, fick gult kort och missar den första playoff-matchen. Andreas Granqvist, Jakob Johansson och Nilsson Lindelöf klarade sig från avstängning.

Först efter 60 minuter klarade Sverige att hålla bollen inom laget för första gången under en anständig tidsrymd.

Robben var inte längre lika framstående, tokoffensiven mattades och det tidigare taktfasta "Holland, Holland, Holland" hördes inte lika frekvent. Gustav Svensson kom in för Viktor Claesson, Isaac Kiese Thelin för Ola Toivonen och Martin Olsson för kämpen Sebatian Larsson.

Och det ordnade sig, till slut utan problem.

- Är det någon gång man ska vara glad efter att ha förlorat en fotbollsmatch är det väl i dag. Vi ska vara jätteglada som helhet. Det här är en av de märkligaste matcherna jag har varit med om, med de förutsättningarna som var, sade förbundskaptenen Janne Andersson till Kanal 5.