Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kosovare Asllani och Andreas Granqvist blev huvudrollsinnehavare på Fotbollsgalan när de tog hem Diamantbollen respektive Guldbollen.

Guldbollen till Andreas Granqvist

Efter tio år med Zlatan Ibrahimovic blev det en ny vinnare av Guldbollen: Andreas Granqvist. Kosovare Asllani belönades med Diamantbollen för första gången.

Det är första gången sedan Fredrik Ljungberg 2006 som någon annan än Zlatan Ibrahimovic får Guldbollen, priset till årets bästa herrfotbollsspelare.

- Jag är otroligt stolt och tacksam. Det betyder otroligt mycket för mig, säger Granqvist från scenen.

Han tackar även sin familj.

- Jag vill också tacka alla klubbar jag har spelat i. Till sist vill jag även tacka det svenska folket för det stöd och uppskattning ni har visat mig och landslaget det senaste året. Tillsammans ska vi spela VM nästa år!

Granqvist är landslagskaptenen som ledde blågult från försvaret till avancemang till fotbolls-VM efter segern i playoffmatcherna mot Italien.

Oerhört stolt

Kosovare Asllani vann SM-guld med Linköping och har spelat en stor roll i landslaget under nye förbundskapten Peter Gerhardsson. Nu får hon Diamantbollen.

- Jag är oerhört stolt över att ta emot det här priset. Det här är inte bara mitt pris utan jag vill främst rikta ett stort tack till min familj som alltid stått vid min sida, till landslaget och mitt klubblag.

- Det här priset är också för alla barn och ungdomar som har stora drömmar och hoppas att bli någonting, säger Asllani.

Asllani utsågs även till årets mittfältare på galan.

Zlatan Ibrahimovic var inte på plats på galan, eftersom hans lag Manchester United ska spela Champions League, men stjärnan fick ändå ett pris. Han utsågs till årets forward, vilket han tackade för i en videohälsning.

- Som alla vet har jag börjat spela igen och schemat är tillbaka i den vanliga ordningen. Ett stort tack för det här priset, det betyder väldigt mycket för mig, sade Ibrahimovic i en videohälsning och lade till.

- Och ett stort grattis till VM, sade Zlatan med ett leende.

På damsidan gick priset till Tabitha Chawinga, Kvarnsveden.

Hederspriset till Sundhage

Årets hederspris gick till Pia Sundhage, som i somras lämnade jobbet som damlandslagets förbundskapten.

Statsminister Stefan Löfven (S) fanns på plats för att dela ut priset, som bland annat består av ett nyinstiftat stipendium i hennes namn.

- Jag har aldrig varit ensam, det är tillsammans med andra som jag har gjort skillnad. Fotbollen har öppnat så många dörrar för mig – och öppnat fönster.

- Visserligen har jag skjutit sönder en och annan fönsterruta, man jag har också skjutit sönder en massa fördomar... i tusen bitar, sa Pia Sundhage.

Hon avslutade med att sjunga bit av Björn Afzelius "Sång till friheten" i egen version, till alla sina fotbollsvänner.

- Ni är det finaste jag vet!