Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kan Hanna Öberg studsa tillbaka från två tyngre tävlingar och återerövra tronen som världens bästa distansåkare?
Kan Hanna Öberg studsa tillbaka från två tyngre tävlingar och återerövra tronen som världens bästa distansåkare? Bild: Fredrik Sandberg/TT

Guide: Skidskytte-VM tisdag

Hanna Öberg har ett OS-guld och ett VM-guld i distans – men missade pallen på VM i fjol. Kan den svenska stjärnan återerövra tronen som världens bästa distansåkare? Här är det viktigaste du behöver veta inför mästerskapets femte tävlingsdag.

Vad: Distans, damer, skidskytte-VM i Pokljuka, Slovenien.

När: I dag klockan 12.05.

Tv/radio: SVT, Eurosport och Radiosporten.

Hur: 15 kilometer, fyra skjutningar (ligg–stå–ligg–stå). Ett missat skott innebär en straffminut och blir därmed mer kostsamt än en straffrunda på omkring 25 sekunder som i andra tävlingsdiscipliner. Alltså: skyttet är mer utslagsgivande.

Svenska deltagare: Hanna Öberg, Linn Persson, Elvira Öberg och Johanna Skottheim.

Frågetecknet: Hanna Öbergs form. Hon säger själv att den fanns där för några dagar sedan och inte kan vara bortblåst. Frågan är då vad som gör att den svenska storstjärnan inte känt igen sin kropp riktigt vare sig i sprinten eller jaktstarten. Kan hon studsa tillbaka krävs bättre fart i spåret. Det som talar för Öberg är dock att skyttet spelar en mer avgörande roll i distansloppet, och där har svenskan varit stabil i år.

– Hon har en väldigt bra chans där, hon tog OS-guld när hon var en och en halv minut bakom åkmässigt. Det visar att man kan skjuta väldigt bra och åka stabilt och ändå ha en chans på en topplacering, säger Sveriges huvudtränaren Johannes Lukas.

Favoriten: Ska Tiril Eckhoff fortsätta sin medaljskörd? Norskan har hittills tre guld på tre försök, varav två individuellt, under VM. Men hon kan svaja på skjutvallen, och under distansloppet blir varje bom ordentligt kostsam. Kanske dags för lagkamraten Marte Olsbu Røiseland i stället? Eller varför inte regerande världsmästaren Dorothea Wierer, Italien, som verkar ha repat sig efter sin förkylning och stod för en imponerande klättring i jaktstarten från 20:e till fjärde plats efter felfritt skytte.

Medaljörer, VM 2020: 1) Dorothea Wierer, Italien, 2) Vanessa Hinz, Tyskland, 3) Marte Olsbu Røiseland, Norge.

Medaljörer, OS 2018: 1) Hanna Öberg, Sverige, 2) Anastasija Kuzmina, Slovakien, 3) Laura Dahlmeier, Tyskland.

Marie Carlsson/TT