Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
La Liga-fotbollen ser ut att starta om den avbrutna säsongen under den andra veckan i juni. Arkivbild. Bild: Joan Monfort/AP/TT
La Liga-fotbollen ser ut att starta om den avbrutna säsongen under den andra veckan i juni. Arkivbild. Bild: Joan Monfort/AP/TT

Grönt ljus för La Liga-start i början av juni

Herrarnas La Liga kan återupptas den andra veckan i juni.
Från och med måndagen den 8 juni är det grönt ljus för tävlingsmatcher, meddelar Spaniens premiärminister Pedro Sánchez.

Den spanska fotbollssäsongen avbröts den 12 mars på grund av coronapandemin. Nyligen lättades restriktionerna något och de två högstaligorna på herrsidan – La Liga och La Liga 2 – har kunnat återuppta lagträningar i grupper om max tio personer.

Nu verkar också tävlingsmatcher vara nära förestående. Spaniens premiärminister Pedro Sánchez meddelade i ett tal på lördagen att "det värsta ligger bakom oss" och att La Liga kan starta om den andra veckan i juni, alltså som tidigast måndagen den 8 juni.

– Tiden är kommen för att återuppta många av våra dagliga aktiviteter. La Liga kan vara tillbaka från och med den 8 juni, sade Pedro Sánchez.

Kan starta 12 juni

Beskedet talar för att regeringen kommer att godkänna att lagen får återgå till normal lagträning från och med nu på måndag, för att möjliggöra två veckors ordentliga förberedelser inför omstarten.

Det faktiska datumet för den första matchen efter uppehållet kan mycket väl bli några dagar senare än den 8 juni. La Ligas ordförande Javier Tebas har tidigare sagt att han hoppas att spelet ska vara i gång den 12 juni.

Elva omgångar återstår och planen är att säsongen ska vara färdigspelad i slutet av juli. Matcherna kommer att behöva spelas både på vardagar och helger, och spelare kommer att testas för det nya coronaviruset dagen före match. Man kommer också att ta tempen på spelarna innan de tillåts gå in på arenan.

Hårt drabbat

Damernas La Liga återupptas inte. Redan i början av maj meddelade man att ligan avslutas och den avbrutna säsongen tog därmed slut för CD Tacóns svenska landslagsduo Sofia Jakobsson och Kosovare Asllani.

Premiärminister Sánchez poängterade dock att de lättade restriktionerna även gäller andra pausade idrottsevenemang.

– Spansk fotboll har en enorm följarskara men det är inte det enda evenemanget som kommer att återstarta, sade Sánchez.

Spanien är ett av de länder som har drabbats hårdast av det nya coronaviruset. Fler än 28 000 människor har dött och över 234 000 har konstaterats smittade.

Den senaste tiden har det dagliga antalet döda sjunkit sakta men säkert och under fredagen registrerades 56 dödsfall. I storstadsområden som Madrid och Barcelona planerar man att lätta på restriktionerna från och med måndag, och då tillåta folksamlingar på upp till tio personer.