Lotta Schelin och Sverige hoppas tålamodet och konditionen ska hjälpa dem till semifinal i fotbolls-EM.
Lotta Schelin och Sverige hoppas tålamodet och konditionen ska hjälpa dem till semifinal i fotbolls-EM.

Fysiken ska ta Sverige till semi

Nederländerna har imponerat i fotbolls-EM med sin fartfyllda offensiv. Men Sverige har hittat en svaghet.

ANNONS
|

Hemmanationen Nederländerna tog sig igenom gruppspelet utan att förlora. När Sverige nu måste hitta ett sätt att bryta den trenden handlar mycket av snacket om att få stopp på spelare som Lieke Martens, Shanice Van de Sanden och Vivianne Miedema, som alla utmanar med både snabbhet och teknik.

- Det gäller att hantera deras offensiva spelare, de är fantastiskt skickliga. Och sedan motsvarande – att straffa deras bakre fyra. Man kan nästan dela upp Holland i två block, säger Lilie Persson.

ANNONS

Fått försvara sig

För om Nederländerna stundom har virvlat fram i anfallen och spelvändningarna så har det bakåt sett något skakigare ut, och hemmanationen fick jobba hårt för att freda sin ledning mot både Danmark (1–0 på straff) och Belgien (2–1).

- I alla matcherna vi har spelat mot dem så känner vi igen det scenariot, att de har svagheter i att de inte är så löpstarka i sin backlinje. Att de inte är så snabba där. Så precis som vi pratar om deras offensiva spelare så pratar de nog också en del om våra offensiva spelare, säger Persson.

Kvartsfinalen i Doetinchem på lördagskvällen blir mycket riktigt en drabbning mellan två lag med mycket fart under fötterna; även Sverige har anfallsvapen i spelare som Stina Blackstenius, Olivia Schough och Lotta Schelin som i löpdueller vinner över de flesta backlinjer.

Och även på avbytarbänken finns hot som Julia Spetsmark, Mimmi Larsson och Pauline Hammarlund som inte sprungit sig trötta hittills under EM.

- Nederländernas akilleshäl är bredden på truppen. De har en fantastisk startelva. Sedan har de inte samma bredd som till exempel ett Sverige har, säger Schelin.

ANNONS

- Sedan har vi spelare som har spelat lite mindre de senaste matcherna. Så de har fräscha ben om de skulle starta.

Tålamod

Sverige har inför och under mästerskapet följt en noggrant uttänkt plan för att få spelarna i så bra form som möjligt när det gäller på riktigt. Det vill säga just nu.

- Vi förlitar oss på och har ett väldigt bra självförtroende när det gäller vår fysik. Så ju längre matchen lider, då är det nog fördel Sverige, säger Lilie Persson, som menar att Sverige måste våga ha tålamod i kvartsfinalen.

- I 60:e minuten brukar de krokna lite, och de brukar inte göra några speciella byten då heller. Utan det känns som om de förlitar sig på de här spelarna som de har från start. Det är i 60:e vi växlar upp.

ANNONS
Arnhem, TT:s utsända
Fakta: Sverige i EM

Så här har det gått för Sveriges fotbollsdamer i Europamästerskapen genom åren:

EM 2013: Brons

EM 2009: Kvartsfinal

EM 2005: Brons

EM 2001: Silver

EM 1997: Brons

EM 1995: Silver

EM 1993: Missade EM-slutspel

EM 1991: Missade EM-slutspel

EM 1989: Brons

EM 1987: Silver

EM 1984: Guld

ANNONS