Potential. Förbundskapten Per-Olof Claesson ser en potential i dubbeln med Frida och Lovisa.
Potential. Förbundskapten Per-Olof Claesson ser en potential i dubbeln med Frida och Lovisa.

Frida Svensson blev fyra i kvartsfinalen

Nu är världsmästerskapen i rodd igång i franska Aiguebelette. Konkurrensen är stenhård då alla nationer kämpar om de åtråvärda kvalplatserna till OS i Rio. Frida Svensson och Lovisa Claesson får rikta in sig på plats 13 till 24 efter en fjärdeplats i kvartsfinalen.

ANNONS
|

Frida Svensson och Lovisa Claesson svarade för en kämpainsats i kvartsfinalen i dubbelsculler i rodd-VM. De var med i tätgruppen nästan hela vägen, men fick till slut nöja sig med en fjärdeplats, fyra sekunder efter segrar-paret.

Resultatet innebär att de får ro semifinal för C- respektive D- final, det vill säga plats 13 till 24.

Det är dubbelparets tredje tävling tillsammans.

– Vi ser detta som en start, säger förbundskapten Per-Olof Claesson. För Frida och Lovisa har vi inte satt upp några målsättningar. Frida började ro i maj efter skadan, och det verkar som hon tycker det är roligt att ro lagbåt.

ANNONS

– Jag tror att dubbeln har potential och jag hoppas att hon fortsätter ro, säger förbundskaptenen.

Han utesluter inte att Frida Svensson återkommer i singel nästa år, men det beror på utvecklingen i höst. Hetast nu känns dubbeln, tycker han.

Ännu bättre gick det för den svenska lättviktsdubbeln med Cecilia Lilja och Emma Fredh. Dubbelparet som kommer från Trollhättan respektive Borås har visat stabil rodd och gick direkt till kvartsfinal, men har fått en väldigt svår lottning där. De slutade trea i kvartsfinalen och får därmed ro semifinal om platserna ett till tolv. Där har de västsvenska roddarna god chans att knipa en OS-biljett.

På plats i Aiguebelette finns även den före detta Strömstadsroddaren Sara Lambing (tidigare Karlsson) som ror i den österrikiska lättviktsdubbeln tillsammans med Leonie Pless.

De slutade femma i sitt lopp och får också ro semifinal om plats 13 till 24.

Sverige har även tre singelroddare på plats i Frankrike, Anna Malvina Svennung, Anders Backeus samt lättviktsroddaren Annie Svensson. Svennung tog sig på måndagen även hon vidare till kvartsfinal.

ANNONS