Peder Fredricson vann den inledande tidshoppningen i EM.
Peder Fredricson vann den inledande tidshoppningen i EM.

Fredricson visade vem som är guldfavoriten

Till förra sommarens OS-silver tänker Peder Fredricson lägga ett EM-guld om några dagar. Det har han sagt. Kaxigt? Nja, den som såg honom på Ullevi eller på tv, såg också att ekipaget Fredricson/All In är ett av världens främsta.

ANNONS

Fredricson och "Allan" var inte i närheten att peta ned ett hinder och med tiden 75,70 vann de klassen. Samtidigt skickade de ett tydligt budskap till konkurrenterna:

"Det är oss ni ska slå".

Segern var värd 150000 kronor men viktigare än så: Fredricson leder den individuella tävlingen på noll fel, före tysken Marcus Ehning (0,59 fel) och portugiskan Luciana Diniz (0,67). Men en sak i sänder, en runda och en dag i taget. Det är Fredricsons melodi och från OS lyckosamma koncept.

- Min plan var faktiskt inte att vinna utan att hamna bland de tio bästa. I början av en lång vecka är det viktigaste att få hästen att hoppa bra – och det gjorde han, säger Fredricson.

ANNONS

Trea i lagtävlingen

Den individuella finalen avgörs inte förrän på söndag eftermiddag. Innan dess är uppdraget att hjälpa hopplandslaget till en medalj i lagtävlingen sent på fredagskvällen. Fredricsons fenomenala runda såg till att Sverige blir att räkna med och att laget går in i torsdagens andra omgång med en positiv känsla.

Laget är trea på 7,21 fel. Schweiz leder på 5,15, före Frankrike på 6,78.

Tungt för von Eckermann

Däremot försvann i praktiken Henrik von Eckermanns förhoppningar om en individuell EM-medalj. Ett rejält dopp i vattenhindret och en vägran fick sekunderna att rinna i väg och han landade först på 64:e plats på 9,19 fel.

- Det är så här det är. Vi håller på med djur, inte maskiner. Hon har ofta respekt för vatten, men har hoppat det bra under hela säsongen. Jag vet inte varför hon höll emot så länge. Hon svarade inte när jag ville att hon skulle svara, säger von Eckermann.

36-åringen har sin framgångsrikaste säsong bakom sig med stoet Mary Lou och pekades i förhandssnacket ut som en klar medaljkandidat i den individuella tävlingen. Nu får han först och främst bidra i lagets medaljjakt.

ANNONS

Lyckat räddningspådrag

Efter hans misslyckade drog trion Malin Baryard Johnsson, Douglas Lindelöw och Fredricson igång ett snabbt och lyckat räddningspådrag.

Först gjorde Malin Baryard Johnsson en fullt acceptabel insats (5,05 fel) och sedan slog Lindelöw och Zacramento till med en suverän runda och lade sig på nionde plats med 2,16 fel.

Varpå Fredricson red in och satte allt och alla på plats.

- En bra start på en lång vecka. När man går ut sist blir det en lång dag, man går banan, man får se många ryttare och man får gott om tid att fundera innan man startar. Jag hann till och med sova en stund och ta en Snickers innan det var dags för mig.

Taktiken var lika enkel som svår.

- Det viktigaste är att rida så fort som möjligt utan att få hästen för flack. Jag försökte rida honom så fort som möjligt men ändå få honom att hoppa högt. Vi gick i mål med samma tempo som vi startade med och det brukar symbolisera en rytmisk runda.

ANNONS
TT
ANNONS