Peder Fredricson rider Top 10-finalen i Genève, men på Christian K, inte på All In. Arkivbild.
Peder Fredricson rider Top 10-finalen i Genève, men på Christian K, inte på All In. Arkivbild.

Fredricson debuterar i Top 10-finalen

Världseliten i hoppning är samlad i Genève och en av medlemmarna i den snäva kretsen är numera Peder Fredricson. För första gången rider han Top 10-finalen – men inte på mästerskapshästen All In som det var tänkt. I stället blir det Christian K som hoppar om titeln och miljonerna.

ANNONS
|

"Ändrade planer. Christian K kommer att gå", skriver Fredricson i ett sms.

Tanken var från början att "Allan" skulle gå i den prestigefyllda finalen på lördag kväll, men Fredricson kastade om i planerna. All In fick följa med till Stockholm och förra helgens internationella hoppningar i Friends när Carat Desire drabbades av en hovböld.

Stjärnhästen hjälpte sin ryttare till meetingpriset, seger i en klass och visade att formen är god i och med tredjeplatsen i GP-hoppningen.

Men i deltagarförteckningen i Genéve saknas All In. I stället är det Christian K och Carat Desire som får jobba i dagarna.

Det bekräftar Fredricson för TT.

ANNONS

Fyra nyligen i Oslo

På Christian K, den tioårige valacken han haft i ett år, kom Fredricson fyra i världscupkvalet i Oslo tidigare i hösten och hästen har hög kapacitet. Ekipaget har flera topplaceringar under 2017.

Konkurrensen i Top 10-finalen är – som namnet antyder – stenhård. I startfältet dräller det av mästerskapsmedaljörer och ryttare vana vid ärevarv. Italienaren Lorenzo de Luca och Fredricson, rankad fyra i världen, är finaldebutanter, att jämföra med Kevin Staut och Marcus Ehning som gör sina sjunde finaler.

Finalen på lördagskvällen rids i två omgångar, minst antal fel sammanlagt avgör. Vid lika antal fel avgör tiden i andra omgången.

Ryttarna delar på en prispott på drygt fyra miljoner kronor.

Stora pengar i grand slam

För Henrik von Eckermann och Douglas Lindelöw ligger fokus på den penningstinna Rolex grand slam på söndag, dit Fredricson är direktkvalificerad som regerande Europamästare och OS-silvermedaljör. I grand slam är prispotten på totalt över tio miljoner kronor.

- En väldigt viktig tävling för mig, säger von Eckermann som riskerar att förlora sin topphäst Mary Lou vid årsskiftet.

Positivt för svensk landslagshoppning är att Sverige har tre platser i varje europeisk deltävling i världscupen efter nyår – tack vare just von Eckermann. På den senaste världsrankingen klättrade han från 18:e till 13:e plats.

ANNONS

I och med att amerikanerna Kent Farrington och McLain Ward samt kanadensaren Eric Lamaze är före honom är von Eckermann rankad topp-tio i Europa och det ger Sverige en extra plats.

"Det ökar chanserna att nå målet. Tre svenska ryttare i finalen i Paris 11-15 april", säger förbundskapten Henrik Ankarcrona till ridsport.se.

TT
Fakta: De rider i finalen i Top 10

Kent Farrington, USA, Kevin Staut, Frankrike, Lorenzo de Luca, Italien, Maikel van der Vleuten, Nederländerna, Harrie Smolders, Nederländerna, Peder Fredricson, Sverige, Eric Lamaze, Kanada, Scott Brash, Storbritannien, Gregory Wathelet, Belgien, Steve Guerdat, Schweiz.

ANNONS