Schweiz Ramona Bachmann. Arkivbild.

Frankrike tappade poäng mot EM-debutanten

Frankrike var illa ute mot Island, men fick med sig segern. Mot EM-debutanten Österrike lyckades storfavoriten återigen inte övertyga – och Österrike fick med sig en poäng efter 1–1.

|

Österrike har aldrig tidigare varit med i ett internationellt mästerskap. Men några premiärnerver verkar inte finnas. Efter seger mot Schweiz i den första gruppspelsmatchen följde laget upp med en stark prestation mot favoriten Frankrike.

Ett alldeles för nonchalant försvarsspel i Frankrike bäddade för Lisa Makas som gav Österrike en överraskande ledning i den 27:e minuten. Frankrike kvicknade till efter paus och skapade ett tryck som till slut gav utdelning genom Amandine Henry.

Men mer än så blev det inte. När slutsignalen ljöd var ställningen 1–1 och österrikiskorna jublade nästan som om de vunnit EM-guld.

Därmed har grupp C, där Frankrike spåddes sopa banan med alla lag, blivit en riktig rysaruppgörelse – där succédebutanten Österrike har goda möjligheter att avancera till kvartsfinal.

Bachmann bakom segern

Tidigare på lördagskvällen tog gruppmotståndaren Schweiz sin första EM-seger någonsin efter att den tidigare Rosengårdsstjärnan Ramona Bachmann legat bakom vändningen mot Island till 2–1.

Isländskorna började dock starkast och tog ledningen efter en fin spelvändning där Fanndís Fridriksdóttir sköt in 1–0 i den 33:e minuten.

Därefter tog Ramona Bachmann över showen. Den 26-årige Chelsea-spelaren, som gjort flera säsonger i Rosengård och Umeå, låg bakom kvitteringen när hon spelade fram lagkaptenen Lara Dickenmann som kunde sätta 1–1 två minuter innan paus. I början av den andra halvleken var det Bachmann själv som fick trycka in bollen efter att perfekt ha tajmat ett inlägg från vänster med pannan.

Historisk seger för Schweiz

Schweiz, som spelade VM 2015 men gör sitt första EM, har därmed tagit en historisk seger i ett EM-slutspel efter att ha förlorat den första matchen mot Österrike med 0–1.

Österrike och Frankrike står nu på fyra poäng var, medan Schweiz har tre och Island noll. I den sista matchen ställs Frankrike mot ett Schweiz som måste vinna, medan Österrike möter ett redan avhängt Island.