Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/5

Frölunda vann i öppningsmatchen på Lionshov

Det är inte överraskande att mästaren Frölunda slog nykomlingen Leksand, 5–2 i Strömstad Classic. Men det överraskade att backen Viktor Ekbom fixade ett mål.
– Skönt! Det hade faktiskt satt sig i huvudet, säger backen – som förra säsongen hade noll mål i SHL.

Frölunda har växlat upp – och spelade stundtals ut Leksand i Strömstad Hockey Classic. Det tog visserligen en dryg period innan målen började att trilla in, men då kom det tre under 20 minuter.

Och det var inte de mest väntade målskyttarna som visade vägen.

Först Viktor Ekbom, sedan Mats Rosseli Olsen och till sist mer målvane Patrik Carlsson.

Just backen Ekbom hade noll mål på hela den förra SHL-säsongen – och bjöd efter SM-guldet på en klassisk tv-intervju för GP-sportens livesändning.

Han berättade att han gett bort sina mål till Max Friberg, som faktiskt gjorde flest mål av alla spelare i SM-slutspelet.

Men mot Leksand kom det till slut ett mål.

Ett snyggt mål dessutom. Ett rappt dragskott, på pass från Ryan Lasch.

– Det var på tiden! Kul att få göra ett mål, Det var ett jättefint pass från Ryan Lasch. Han är en av få i den här ligan som kan slå ett sånt här pass. Väldigt skönt att få sätta dit den, i alla fall, säger Ekbom efter det andra målet i Frölundas tröja någonsin.

Han satte faktiskt en puck i Champions Hockey League också.

– Mm. Jag hade ett riktigt höjdpunktsmål i CHL förra året, skrattar han.

Du tänker inte ge bort dina mål den här säsongen då?

– Nä, det ska jag inte! Jag har ju fem-sex stycken som jag gav bort förra säsongen. De behåller jag själv den här säsongen, säger Ekbom.

Men är det inte bättre att du gör dem i SHL?

– Jo, jag håller med! Men jag kanske har tio mål i mig den här säsongen. Du kan jag göra några på försäsongen – och så har jag ändå fem-sex kvar till SHL sen, säger Ekbom.

Han är ju inte värvad som målskytt, utan ska skydda målet.

– Visst är det kul att göra mål, även om det är en träningsmatch. Det är inte min främsta uppgift, men det är ändå skönt med ett mål. Det har ju ändå satt sig lite i huvudet när jag inte gjorde ett enda på hela SHL-säsongen, erkänner Viktor Ekbom.

LÄS MER: Arrangören: ”Vi uppmanar folk att passa på”

Leksand kan överraska

Nykomlingen Leksand ser annars intressant ut. Rutinerade Roger Melin finns som coach i båset – och rutinerade värvningar som Johan Fransson och Jonas Ahnelöv på backplats. Lägg till det lirare som Patrik Zackrisson och Spencer Abbott i anfallet – och det här blir en nykomling att räkna med.

Alla fyra har ett förflutet i just Frölunda, men den här matchen lirade inte Abbott. Han kommer inte förrän senare i höst, för att klara sin artistskatt och därmed tjäna mer.

En intressant värvning är också målvakten Janne Juvonen, som bytte klubb från Mora till Leksand efter kvalmatcherna i våras.

Det är den finländske keepern som räddade Leksand i första perioden. Frölunda kom dessutom ut starkt, visade direkt ett bättre tempo än i de två första träningsmatcherna.

– Vi pratade om att få en bättre start på matcherna – och det var ganska bra i dag. Om vi inte är med från början är det väldigt tufft att vända på den inställningen. Jag borde ha haft några kassar, säger återvändande centern Nicklas Lasu kritiskt.

Jotack. Förvärvet har Ryan Lasch och Simon Hjalmarsson i samma kedja – och trion skapade chans efter chans.

– Jag behöver lite tid att hitta rätt när jag har nya kedjekamrater. Särskilt när du spelar med Ryan Lasch ... han hittar på en hel del, om vi säger så. Jag och Hjalmarsson har en historia, både i Borås och landslaget – så vi har hittat varandra från dag ett, säger Lasu.

I den sista perioden ökade även Mats Rosseli Olsen på, när Leksand gav bort pucken.

Johan Mattsson, som bjöd på en hel del räddningar, fick dock inte hålla nollan. Linus Persson skickade in ett kanonskott i krysset till 1–4 innan Nicklas Lasu till slut hittade nätet med en puck.

Till slut blev det 2–5, genom Patrik Zackrisson i numerärt överläge.