Simon Hjalmarsson, till vänster, gjorde sitt första mål i höst när Frölunda slog Kristian Näkyväs Linköping med 4–0.

Frölunda studsade rätt efter tung vecka

Frölunda kom igen efter två förluster och vann ganska enkelt med 4–0 mot Linköping.

|

Frölunda och Linköping hade haft helt olika veckor i SHL när det blev lördag. Östgötarna kom från två segrar mot Rögle. Frölunda, däremot, hade fått notera två klara förluster: 0–4 hemma mot bottenkämpande Brynäs och 3–8 på bortais i Växjö.

Men den här dagen var annorlunda. Frölunda såg ganska mycket ut som det topplag man tippats bli, med ett rejälare spel och skärpa när chanserna kom. Innan fem minuter spelats av andra perioden ledde Göteborgslaget med 4–0, de två sista målen inprickade med bara 15 sekunders mellanrum.

Svårt hitta nivå

Linköpings tränare Dan Tangnes var inte nöjd.

- Frölunda kommer upp med en kanonprestation.

- Vi hittar ingen jämn, hög lägstanivå som vi behöver när vi möter lag som Frölunda, säger Tangnes och hyllar Frölundas sätt att hantera spelet med fart.

Hos Frölunda var det desto gladare efteråt. Laget gjorde vad som behövdes för att komma tillbaka mentalt efter två raka förluster.

Simon Hjalmarsson, 28, gjorde höstens första SHL-mål när han jobbade in 4–0 efter en målvaktsretur. Han kom till Frölunda som profilvärvning förra året, men har i höst blivit omskolad från ytterforward till en för honom helt ny roll som center med mera defensivt ansvar.

- Det blir mycket mer närkampsspel över hela banan. Men det börjar sitta mer och mer, och är roligt. Man är mycket involverad i spelet, säger Simon Hjalmarsson om centerjobbet.

"Under all kritik"

Han hoppas att Frölunda nu lämnat de värsta "dipparna" bakom sig.

- I dag är vi mer noggranna i 60 minuter och gör vårt jobb. I andra matcher har vi stundtals varit riktigt bra, men stundtals haft dippar när vi spelat 10–15 minuter under all kritik, säger Hjalmarsson.

Han tänker särskilt på noggrannheten i försvarsspelet.

- Det gäller att veta när vi ska spela försvar och när vi ska gå framåt.

Kanske spelar det viss roll att Johan Mattsson nu var tillbaka i Frölundas mål. Nyförvärvet från Timrå verkar ge större trygghet till Frölundas spel än Johan Gustafsson, som var förstemålvakt förra säsongen och även stod i de två senaste förlusterna.