Rysslands deltagande i OS i Pyeongchang avgörs i början av december. Arkivbild.
Rysslands deltagande i OS i Pyeongchang avgörs i början av december. Arkivbild.

Frågor och svar om ryska dopningsskandalen

Alexander Legkov och Jevgenij Belov blev de första att stängas av till följd av Rysslands misstänkta systematiska dopning under Sotji-OS. Men vad handlar dopningshärvan om? Vilka idrottare misstänks? Och kan Ryssland helt stängas ute från OS nästa år?

ANNONS
|

Vad handlar avstängningarna om?

Bakgrunden är den så kallade McLarenrapporten, som beställdes av internationella antidopningsbyrån Wada 2015. Den kanadensiska professorn Richard McLaren fick i uppdrag att utreda dopningsanklagelser i framför allt rysk friidrott, men när han i december 2016 släppte den sista delen av rapporten stod det klart att omfattningen sträckte sig långt bortom friidrottsvärlden. McLaren kunde avslöja en omfattande systematisk och statstyrd rysk dopning som innefattade över 1000 ryska idrottare i fler än 30 olika idrotter mellan åren 2011 och 2015.

Två av idrottarna som fanns med i rapporten var Alexander Legkov och Jevgenij Belov.

ANNONS

Varför straffas just Legkov och Belov?

Längdåkarna är de första, men med stor sannolikhet inte de sista, ryska idrottarna som straffas.

Legkov och Belov är två av totalt 28 ryska idrottare som nämns i McLarenrapporten och som Internationella olympiska kommitténs (IOK) disciplinära kommitté i ärendet, Oswaldkommission, genomför förhör med. Detta eftersom man misstänker att deras dopningsprov har manipulerats.

Förhören med de idrottare som har en möjlighet att kvala in till OS i Pyeongchang ska vara klara innan slutet av november och besluten för varje idrottare ska komma löpande, allt eftersom respektive förhör är avklarat.

Vad skiljer de här avstängningarna mot andra dopningsfall?

Först och främst: att Legkov och Belov inte har lämnat några positiva dopningsprov. Exakt vad de båda åkarna straffas för är faktiskt något oklart i nuläget. I Oswaldkommissionens utlåtande står det att åkarna har brutit mot paragraf 2 i IOK:s regelverk kring dopning.

Vad är paragraf 2?

Den lyder i huvuddrag:

"I varje enskilt tillfälle måste [de olympiska deltagarna] agera med högsta möjliga integritet, och särskilt när det gäller att ta beslut måste de agera opartiskt, objektivt, självständigt och professionellt.

ANNONS

De måste avstå från alla handlingar som inbegriper bedrägeri eller korruption. De är inte tillåtna att agera på ett sätt som kan skada den olympiska rörelsens rykte."

Vilka ingår i Oswaldkommissionen?

Oswaldkommissionen är IOK:s disciplinkommitté i ärendet, och den som har stängt av Legkov och Belov. Panelen består av tre personer: IOK:s styrelseledamot Denis Oswald (leder arbetet), tidigare IOK-ordföranden Juan Antonio Samaranch samt IOK-ledamoten Patrick Baumann.

Kommissionen inrättades eftersom Richard McLaren, som låg bakom McLarenrapporten, inte hade befogenheten att driva antidopningsfall mot individuella idrottare.

Vet man alls vad fusket har gått ut på?

Ja. Det som Oswaldkommissionen har försökt bevisa är hur Ryssland på ett ytterst raffinerat sätt – något som bland annat illustrerats i den kritikerrosade dokumentärfilmen "Ikaros" – lyckades byta ut åkarnas urinprov under spelen i Sotji. Agenter från den ryska säkerhetstjänsten tros ha varit inblandade i det avancerade fusket.

Kommissionen har haft till uppgift att se till att samtliga prov tagna från ryska deltagare under OS i Sotji 2014 analyseras om – ett arbete som fortfarande pågår. Dels för att se om det går att hitta spår efter dopning, dels för att se om någon har manipulerat med proven.

ANNONS

Bland annat har man, tillsammans med ett schweiziskt laboratorium, letat efter repor på provflaskor som man misstänker olovligen har öppnats för att byta ut urinproven.

Accepterar åkarna avstängningarna?

Nej. Det lär komma överklaganden och båda åkarnas advokater svarade snabbt genom att fördöma IOK:s beslut i hårda ordalag.

"IOK dömer idrottare utan bevis. Domen är en skandal", skrev Legkovs advokater i ett uttalande.

Vad innebär straffen för resultaten från OS i Sotji?

I Jevgenij Belovs fall, inte så mycket. 27-åringen kom som bäst på en 18:e-plats i skiathlon.

Desto mer för Alexander Legkov som tog guld på femmilen och dessutom var med och ledde Ryssland till silver i stafetten. Medaljerna tas nu ifrån både Legkov och stafettlaget.

Guldet på femmilen går åtminstone tillfälligt till loppets tvåa, landsmannen Maxim Vylegzjanin. Men även han väntar på beslut från sitt förhör med IOK. Rysslands Ilja Tjernousov slutade trea i loppet och Norges Martin Johnsrud Sundby var fyra.

Stafettsilvret går till Frankrike, medan Norge får bronset.

Gäller avstängningarna andra tävlingar än OS?

ANNONS

Inte i nuläget. Internationella skidförbundet (Fis) har meddelat att man inte tänker inleda sin egen utredning förrän IOK i nästa vecka har tagit beslut om ytterligare fyra ryska åkare som var med i OS och som misstänks för fusk.

Det innebär till exempel att Legkov fortfarande kan få ställa upp både i Sverigepremiären i Gällivare 17–19 november samt i världscuppremiären i Ruka helgen därpå.

Åkarna som väntar på beslut är Alexej Petuchov, Jevgenija Sjapovalova, Maxim Vylegzjanin och Julia Ivanova.

Hur många ryska idrottare riskerar avstängning?

Samtliga ryska idrottare kan stängas ute från OS i Pyeongchang nästa år.

Senare i november väntas en annan IOK-kommission komma med svaren från sin utredning, där man har undersökt hur det misstänkta ryska fusket var organiserat och vem som har haft kunskap om vad.

Utifrån detta ska IOK:s exekutiva kommitté, i samband med sitt möte den 5–7 december, meddela om Ryssland stängs ute helt från OS.

Vad säger Ryssland?

Rysslands president Vladimir Putin har hela tiden förnekat att landet någonsin haft ett statsstött dopningssystem.

Landets idrottsminister Vitalij Mutko har också fördömt domarna mot Legkov och Belov, som han menar beror på "indirekta bevis" och som kommer trots att ingen av åkarna har lämnat något positivt dopningstest.

ANNONS
TT
ANNONS