Sverige missar VM efter förlust mot Polen

Det såg länge bra ut för Sverige i ödesmatchen mot Polen. Men bollen ville inte in och istället vann Polen med 2–0. Därmed kommer Sverige missa vinterns VM i Qatar.
– Jag är enormt besviken, säger Sveriges förbundskapten Janne Andersson

ANNONS
|

Första kvarten var jämn och det var ganska händelsefattigt, bortsett från några halvchanser.

Bland annat hade polske storstjärnan Robert Lewandowski en nick utanför. Sedan hade Alexander Isak och Robin Quaison varsitt löst distansskott mitt på mål.

Men det var i 18:e minuten som matchens första stora chans kom. Sverige vann bollen högt upp och Emil Forsberg fick bollen i ett bra läge till vänster i straffområdet. Han sköt mot bortre stolpen, men Wojciech Szczesny gjorde en fin parad och det blev bara hörna.

Forsbergs läge följdes av en bra svensk period, med ett par ytterligare lägen. Det var lite som att ett svenskt mål hängde i luften, men Polen lyckades ta sig ur greppet.

ANNONS

Nästa stora chans var istället Polens. Matty Cash fick ett bra läge i straffområdet efter fint förarbete på vänsterkanten. Han fick dock felträff och Robin Olsen kunde pusta ut.

Känslan var att Sverige hade ett övertag i första halvlek, med några chanser som kunde gett bättre utdelning.

– Vi har en del spelare som kanske inte har jättemycket speltid och inte är i kanonform. De kanske saknar det där sista självförtroendet som behövs för att sätta chanserna, säger Janne Andersson till C more.

Polen tog ledningen på straff

Sverige såg ut att få en bra start på andra halvlek, när Dejan Kulusevski fick ett bra skottläge efter bara en minut. Men Szczesny räddade och i den efterföljande kontringen förvandlades den fina starten till en mardrömsstart på andra halvlek.

Polen anföll och tog sig in i straffområdet. Där klev Jesper Karlström in tufft och rev ned nyinbytte polacken Grzegorz Krychowiak. Domaren pekade direkt på straffpunkten, utan att tveka. Robert Lewandowski klev fram och rullade in bollen enkelt medan Robin Olsen slängde sig åt fel håll.

1–0 för Polen alltså och plötsligt såg allting betydligt mörkare ut för det svenska bortalaget.

Sverige fortsatte på den inslagna vägen från första halvlek och jagade en kvittering. De hade flera farliga anfall och bland annat fick Forsberg ett bra läge nära mål, men hans avslut räddades av Vojciech Szczesny.

ANNONS

Bollen ville helt enkelt inte in för svensk del den här kvällen

– Det är inte så att de inte vill göra mål. De vill göra mål så klart. Det är nog mer tillfälligheter som avgör. När man är i form och har självförtroende sker det mer per automatik. Men om man inte är hundra i självförtroendet kan det göra att man missar chanserna istället, säger Janne Andersson.

Trots ett stort svenskt övertag var det Polen som gjorde nästa mål i matchen. Marcus Danielsson fick en dålig touch i ett farligt läge och Piotr Zielinski kunde snappa upp den. Den polske mittfältaren sprang sig fri och kunde placera in 2–0 bakom Robin Olsen.

– Vi hade bra kontroll på matchen och det kändes bra ändå. Det stod och böljade lite fram och tillbaka. De gjorde 1–0, men vi gjorde det ändå bra och skapade chanser. Men sedan gick luften ur oss när de gjorde 2–0. Vi försökte lyfta långt men det räckte inte. Det var en tung dag, en tung dag, säger Emil Forsberg till C more efter matchen.

De svenska spelarna såg nästan skärrade ut efter Polens 2–0-mål, och minuterna efter målet var det riktigt rörigt defensivt. Hemmalaget Polen hade flera chanser att göra ännu ett mål, men Sverige räddades av bland annat en superräddning från Robin Olsen.

ANNONS

Zlatan inbytt utan utdelning

Anthony Elanga och Mattias Svanberg hade kommit in sedan tidigare, och i 80:e minuten var det även dags för Zlatan Ibrahimovic och Jesper Karlsson att äntra planen. Sverige började genast ändra taktik, och satsa på långa bollar mot Zlatan Ibrahimovic.

Men luften hade redan gått ur det svenska laget, och de lyckades aldrig få till någon ordentlig forcering.

Istället fick Robert Lewandowski ett gyllene läge att utöka Polens ledning på tilläggstid. Robin Olsen lyckades rädda ut den till hörna, men det spelade ingen roll.

Matchen var redan förlorad, VM-platsen var redan borta och Sverige var redan på väg hem.

– Just nu förstår jag inte hur vi förlorar den här matchen, helt ärligt. I första halvlek spelar vi bra. Även efter deras första mål så tycker jag att vi gör det okej. Men efter deras andra mål tycker jag att vi faller ihop lite. Det blir lite Hawaii, vi måste chansa lite mer. Jag vet inte, det är surt bara, säger Victor Nilsson Lindelöf till C More.

Janne Andersson: ”En match vi har inom räckhåll”

De sista minuterna tickade iväg utan någon dramatik, matchen slutade 2–0 och Polen är klart för VM i Qatar.

– Jag är enormt besviken. Det är en match vi har inom räckhåll. Vi skapar målchanser men gör inte mål. Straffen var onödig och de får lite grepp om matchen. Sedan är andra målet ett individuellt misstag och helt plötsligt är det 0–2 och uppförsbacke. Fram till straffen tycker jag vi kontrollerar matchen helt och hållet, men vi måste göra mål på våra chanser. Det är bara så det är, konstaterar Janne Andersson i intervjun med C more.

ANNONS

Förbundskaptenen är tydlig med att den här förlusten inte påverkar hans vilja att fortsätta leda landslaget.

– Hade vi vunnit idag hade allting varit fantastiskt. Nu förlorade vi och marginalerna gick emot. Men det är bara en match och det påverkar inte mig och mitt förhållningssätt till det här jobbet. Aldrig i livet, men jag är väldigt besviken idag.

Svenska startelvan

Robin Olsen – Emil Krafth, Marcus Danielson (Zlatan Ibrahimovic, 80), Victor Nilsson Lindelöf, Ludwig Augustinsson – Dejan Kulusevski, Jesper Karlström (Mattias Svanberg, 67), Kristoffer Olsson (Jesper Karlsson, 80), Emil Forsberg – Robin Quaison (Anthony Elanga, 66), Alexander Isak

LÄS MER:Enorma hatstormen mot landslagsspelarna

LÄS MER:Zlatan vill fortsätta i landslaget: ”Jag hoppas det”

LÄS MER:"Deppa nu, sedan gäller det att se framåt"

ANNONS