Idrottsministern Annika Strandhäll (S) hoppas att OS i Sydkorea kan genomföras. Arkivbild.
Idrottsministern Annika Strandhäll (S) hoppas att OS i Sydkorea kan genomföras. Arkivbild.

Flera länder oroade inför vinter-OS

Frankrike och Österrike skickar inga aktiva till vinter-OS i Pyeongchang om säkerheten inte kan garanteras. Men varken Sveriges olympiska kommitté eller idrottsminister Annika Strandhäll (S) känner någon oro i nuläget.

ANNONS
|

Strandhäll förstår oron som den franska idrottsministern Laura Flessel och Karl Stoss, ordförande i Österrikes olympiska kommitté, känner inför att skicka en OS-trupp till Pyeongchang, med tanke på tonläget över situationen på den Koreanska halvön. Men hon vill inte gå så långt som att säga att en OS-trupp inte bör skickas om inte säkerheten kan garanteras.

- Men som ansvarig idrottsminister är det här en fråga som jag kommer att följa väldigt noga, säger Strandhäll till TT.

ANNONS

- Det skulle vara bekymmersamt om länder inte kan tänka sig att delta i OS, för i grund och botten är OS något som för människor och länder närmare varandra och där grundtanken är att bygga gemenskap och sprida glädje över världen. Är det i någon tid som vi verkligen skulle behöva det så är det i denna.

"Käner oss trygga"

Verksamhetschefen vid Sveriges olympiska kommitté (SOK), Peter Reinebo, säger till TT att SOK:s huvudlinje alltid är att genomföra spelen och att SOK löpande får information om säkerhetsläget från Internationella olympiska kommittén (IOK), OS-organisationen i Sydkorea och svenska myndigheter i Sverige och i Sydkorea.

- Vi tycker att vi får bra information och känner oss trygga med det, säger han.

TT: Finns det något läge där ni säger att "nu åker vi inte"?

- Nej, jag kan inte se det, egentligen. Det ska vara att det finns en samlad bedömning från Internationella olympiska kommittén och den lokala organisationskommittén, ett internationellt beslut från FN eller ett kraftigt generellt avrådande från de svenska myndigheterna. Men några sådana finns inte i dag. Vi är helt inriktade på att åka och genomföra tävlingarna där, säger Reinebo.

ANNONS

Retoriken hårdnat

Enligt Reinebo har svenska experter sagt att det nu är samma mönster av spänningar och incidenter på Koreahalvön som de senaste 40 åren.

- Det som de lyfter fram är att retoriken i det internationella samfundet de senaste månaderna har hårdnat och är lite oroligare, men att det inte innebär att den lokala säkerheten i Sydkorea är direkt påverkad, säger han.

- Den lokala säkerheten är också oerhört bra. Det har den varit de senaste spelen, när det gäller sånt som kan hända i transportsystem eller runt en tävlingsplats.

TT: Finns det någon risk, som du ser det, att OS inte kan genomföras?

- Nej, jag både tror och hoppas att spelen blir av, säger Reinebo.

ANNONS

En talesperson för Internationella olympiska kommittén sade på fredagen att man följer utvecklingen på Koreahalvön noga och att inga nationers företrädare som IOK träffat under de senaste dagarnas FN-möte har uttryckt någon oro för de kommande spelen.

TT
Fakta: OS i Pyeongchang 2018

Tävlingarna kommer att avgöras 9–25 februari. Snöidrotter avgörs i bergen samt isidrotter vid kusten.

Kusten (Gangneung)

Gangneung: Ishockey, curling, shorttrack, konståkning och skridsko.

Kwandong: Ishockey (damer, gruppspel).

Bergen (Pyeongchang)

Alpenisa/Yongpyong: längdskidor, skidskytte, backhoppning, rodel, skeleton, bob, slalom, storslalom, alpin lagtävling, nordisk kombination, snowboard big air, invigning/avslutning.

Bokwang: Freestyle/snowboard (allt utom big air).

Jeongseon: störtlopp, super-G, alpin kombination.

Fakta: Konflikten på Koreahalvön och OS

Vinter-OS äger rum bara 8 mil från den nordkoreanska gränsen. Nordkorea har återkommande skjutit upp robotar och genomförde för en tid sedan ett sjätte kärnvapentest. Även ordkriget mellan landet och USA har trappats upp kraftigt under den senaste tiden och har spätt på oron.

Sydkoreas president Moon Jae-In sade i veckan att Sydkorea trycker på för att säkerheten ska kunna garanteras vid vinter-OS. Landet har lagt fram ett utkast till en resolution om global vapenvila med start före spelen.

Den franska idrottsministern Laura Flessel säger till den franska radiostationen RTL att om krisen på Koreahalvön fördjupas och "vår säkerhet inte kan garanteras kommer den franska truppen att stanna hemma". Hon tillägger dock att "vi är inte där ännu".

Ordföranden i Österrikes olympiska kommitté, Karl Stoss, säger till nyhetsbyrån APA att man inte åker till Sydkorea om situationen förvärras och säkerheten för de aktiva inte kan garanteras.

Ordföranden i Internationella olympiska kommittén, Thomas Bach, är fortsatt säker på att vinter-OS i Pyeongchang kan genomföras som planerat, har han sagt, och att det inte finns någon plan B. USA:s olympiska kommitté säger att man arbetar tillsammans med myndigheterna för att säkerställa att den amerikanska truppen kommer att vara trygg vid OS. Det internationella skidförbundets ordförande Gian-Franco Kasper har avfärdat rädsla bland idrottsmän, och sagt att Pyeongchang-OS kommer att vara "säkrast i världen".

ANNONS