Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Charlotte Kalla med sin personliga tränare Magnus Ingesson inför världscuptävlingarna i Ruka.

Fjolårets kollaps stör inte Kalla

Förmaksflimmer i hjärtat orsakade Charlotte Kallas totalkollaps på 10 kilometer i Ruka förra året. I dag står hon åter inför en mil i samma finländska skidspår.

Det var en unik syn, att se Charlotte Kalla vara chanslös på 10 kilometer. Hon slutade 75:a, över fyra minuter bakom segraren Marit Bjørgen, och sade efteråt att det var "som att trampa i sirap". Förklaringen kom några dagar senare: Kalla hade drabbats av ett förmaksflimmer.

- Det var en upplevelse som jag hoppas att jag inte ska behöva befinna mig i igen, för det var inte trevligt. Och speciellt tiden som väntade efter, det blev en utmaning för mig, säger Charlotte Kalla.

Hon tog en paus från världscupen, frustrerad av att inte kunna följa sitt planerade upplägg. Men hon tog sig tillbaka och Charlotte Kalla toppade till slut säsongen med två silver och ett brons på VM i Lahtis.

Nyttig erfarenhet

I efterhand kan hon titta tillbaka och konstatera att den där otäcka milen, där inget fungerade av det som brukar fungera, kanske trots allt innebar någonting positivt.

- Det har ju gett mig mycket erfarenhet. När det är som tyngst kanske man inte alltid tänker "ja, men det har vänt förut", men med lite perspektiv på det... varje gång det blåser motvind så vet man ju att det enda som är säkert, det är att det kommer att vända någon gång. Och det gjorde det verkligen i fjol.

Inför dagens lopp, 10 kilometer i klassisk stil, känner hon sig starkare än på länge. Inte blev det sämre av den inledande sprinten i går, där Kalla tog sig semifinal samtidigt som de norska toppåkarna misslyckades helt redan i kvalet. Det ger Kalla ett litet övertag i helgens minitour, där dagens lopp tillsammans med gårdagens sprint ligger till grund för startlistan i den avslutande jaktstarten på söndagen.

- Norskorna hade stolpe ut i sprinten. Men det kanske var bra för spänningen, för nu tror jag att det kommer att vara mycket norskt i toppen. Jag vet inte hur många sekunder jag fick, men alla sekunder är värdefulla.

Bjørgen i form

Särskilt intressant blir att se hur Kalla står sig emot sin förmodat tuffaste konkurrent: Norges Marit Bjørgen.

37-åringen vann båda distansloppen i den norska premiären i Beitostølen förra helgen (Kalla gjorde detsamma i Sverigepremiären), och ser trots sprintmissen ut att vara i praktslag inför sin sista OS-säsong.

- Marit är ju storfavorit den här helgen. Hon är en imponerande skidåkare, och just hur allround hon är, det är verkligen en styrka när det handlar om att minitouren ska summeras, säger Charlotte Kalla.

Själv sade Bjørgen tidigare i veckan att hon såg fram emot att ställas mot Charlotte Kalla.

"Ser stark ut"

- Charlotte har sett stark ut under sommaren. Det blir spännande att möta henne. Vi får svar i helgen men jag tror att vi (i det norska laget) kommer att göra bra ifrån oss, men vi får se vem som är starkast, sade Bjørgen till NRK.

Trots hjärtproblemen som förstörde Ruka-helgen för ett år sedan, säger sig Kalla inte ha några jobbiga tankar inför dagens tävling.

- Jag kände inte så när jag landade här. Jag har så många bra minnen från Ruka också, och jag är tacksam för att det är de minnena som pockar på min uppmärksamhet mer än det jobbiga.

TT: Känner du någon oro alls?

- Nej, det gör jag inte. Jag ser fram emot att få på mig nummerlappen och gå ut och göra mitt bästa.

- Det är en fin bana med rejäla stigningar. Och jag brukar trivas här.