Jakob Johansson (13, mitten) jublar med lagkamraterna efter 1-0 mot Italien.

Ett mål och en seger som kan räcka till VM

Vem har sagt att måndagar behöver vara tråkiga? San Siro, Milano, om några dagar – då kan svensk fotboll få fira en av sina förnämsta bedrifter någonsin. Landslaget är 90 minuter från VM-slutspelet i Ryssland i sommar tack vare Jakob Johansson segermål.

|

Det var hans första mål i A-landslaget.

- Det var ingen dålig tajmning på det. Det var så klart jätteskönt att få ett mål här, och en seger med sig ner till Italien, säger matchhjälten till Kanal 5.

Han beskriver målet så här:

- Det var en andraboll som jag låg rätt i position för. Jag får en okej träff men sen får den ju en liten touch på en spelare och ställer Buffon.

Jakob Johansson vill som väntat inte ta ut någonting i förskott, segern till trots.

- Det är klart att det är ett bra läge. Men det här var bara en av två matcher, säger han.

Kollektivets triumf

1–0-segern hemma i den första playoff-matchen kan bokföras i många olika fack, men mest av allt var den en enorm kollektiv framgång och ytterligare ett bevis på att allt vad förbundskaptenen Janne Andersson predikar har verklighetsförankring.

Hårt arbete, mod, jobba för varandra, hålla sig till den överenskomna taktiken. Då kan det gå bra, går ofta bra. Andersson ville se spelare som vågade, inte visade rädsla eller överdriven respekt.

Han fick allt det där.

Och så mycket mer. Oavgjort räcker för VM-slutspel till sommaren, i så fall det första där Sverige är med sedan 2006. Landslaget lade den grund man ville lägga inför returen. Göra minst ett mål framåt, inte släppa till något bakåt.

Samlad efteråt

Andersson är trots allt ganska samlad efter segern:

- Vi genomför matchen på ett bra sätt så tillvida att vi taktiskt gör det bra, och vi ger oss själva chansen att göra bra grejer. Vi visar att vi hade mer anfallsspel i oss än vi visade i matchen mot Holland, säger han till Kanal 5.

- Vi var övertygade om att ge oss chansen. Sedan måste spelarna tro på det själva, och alla spelarna visar det i närkamperna direkt, Ola Toivonen, Marcus Berg, Sebbe (Larsson), de visade att oss skojar man inte med.

- Jag vet inte om vi vinner rättvist, om vi har fler chanser och så, men vi vinner inte orättvist, så känns det i alla fall.

Om matchvinnaren Jakob Johansson, som kom in i stället för Albin Ekdal som fick problem med sin krånglande rygg:

- Det är jätteroligt för Jakob, det var en tuff petning för honom i dag, och han gör ett fantastiskt bra inhopp.

Toivonen fick fel

I veckan tippade anfallaren Ola Toivonen att det inte skulle bjudas någon "wow-fotboll" i hans 54:e landskamp. Efter tio minuter hade den blixtrande inledningen bjudit på det här:

Toivonen och Leonardo Bonucci brakade samman direkt. Mittbacken vreds sig i smärtor. Teatraliskt tyckte Marcus Berg som både visade det och sade något. Berg fick en varning, Bonucci buades konstant ut resten av matchen så fort han hade bollen.

Båda var snabbt i fokus igen, när Bonucci gav igen. Emil Forsberg tog frisparken från det utmärkta läget strax utanför straffområdet. Men någon vobblande häxpipa à la den mot Frankrike på Stade de France för prick ett år sedan väntade inte, snarare en usel träff.

Zlatan på besök

Men Sverige hade visat vad man ville och vad man kunde och mer skulle det bli i en av de främsta halvlekar landslaget presterat under Andersson – allt inför ett fullsatt (49193) Friends där tre av åskådarna var Zlatan Ibrahimovic och sönerna Maximilian och Vincent. Toivonen – när var han lika vass, klok och delaktig i spelet? – tryckte ett lågt avslut strax utanför, elegant framspelad av Forsberg.

Toivonen och Forsberg var inblandade i fler lägen i jakten på ledningsmålet.

Italien? De fyrfaldiga världsmästarna skapade en enda riktig målchans under de första 45 minuterna – men den var desto vassare. Sebastian Larsson hängde inte med Matteo Darmian vars långa inlägg möttes av Andra Belotti vid bortre stolpen.

Nicken ställde Robin Olsen helt, men smet halvmetern utanför stolpen.

Olsen sattes i arbete direkt i andra, när Italien flyttade fram positionerna. Antonio Candrevas tunga skott, sedan Viktor Claesson halkat, tippades till hörna.

Albins olycka, Jakobs lycka

Albin Ekdal gick sönder efter en knapp timma. Men hans olycka skulle bli inhopparen Jakob Johanssons lycka. Toivonen, så utmärkt, vann nickduellen mot försvarsveteranen Giorgio Chiellini, bollen hamnade hos Johansson som drog till direkt.

Det skadar aldrig att skjuta.

Bollen kan ta på ett ben.

En italiensk försvarare kastade fram sitt, bollen ändrade markant riktning på Johansson skott och Gianluigi Buffon, med all tyngd på ena benet, var chanslös. Johanssons första mål i landslaget – och ett som just nu, halvägs i playoff, betyder att landslagets har ena benet i Ryssland.

Marginalerna var på svensk sida. Matteo Darmian prickade stolpen med 20 minuter kvar.

Ytterligare positivt för svensk del inför returen: Italien får klara sig utan mittfältsstjärnan Marco Verratti på San Siro. Verratti gick hårt åt Marcus Berg i första halvlek och fick gult direkt av turkiske domaren Cüneyt Cakir.

TT
Fakta: Playoffmötena till VM 2018

Åtta nationer gör upp om de fyra sista europeiska platserna till nästa års VM i fotboll i Ryssland. Det hela avgörs i dubbla playoffmöten under perioden den 9–14 november.

9 november: Kroatien–Grekland 4–1, Nordirland–Schweiz 0–1

10 november: Sverige–Italien 1–0

11 november: Danmark–Irland

12 november: Schweiz–Nordirland, Grekland–Kroatien

13 november: Italien–Sverige

14 november: Irland–Danmark