Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Svenska fotbollförbundets Karl-Erik Nilsson kräver en offentlig ursäkt från Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson. Arkivbild.

Eriksson om SvFF:s kritik: Stort missförstånd

En konflikt har blossat upp mellan Svenska fotbollförbundet och Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson. Nu kräver SvFF-ordföranden Karl-Erik Nilsson en offentlig ursäkt från RF-basen. Enligt Eriksson rör det sig dock om ett stort missförstånd.

I ett öppet brev på Svenska fotbollförbundets hemsida kräver Karl-Erik Nilsson, ordförande, en offentlig ursäkt från Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson efter dennes uttalanden i Dagens Nyheter angående SvFF:s ordval kring pojklandslagslägret Future team.

- Vi uppfattade att det inte bara var kritik mot det oerhörda olyckliga ordvalet i det här brevet som har figurerat, utan att det också var kritik riktad mot en exceptionellt bra verksamhet. Det gjorde oss otroligt besvikna och upprörda, säger Karl-Erik Nilsson till TT.

"Pojkutseende" efterfrågades

Under torsdagen hamnade Future team i oönskat blickfång efter att DN skrev om de mejl som skrivits från förbundet, där spelare med "pojkkropp" och "pojkutseende" efterfrågades.

Ett ordval som Svenska fotbollförbundet offentligt ursäktade sig för snabbt efter DN:s publicering. I koppling till detta uttalade sig RF-ordföranden Björn Eriksson om SvFF:s ordval.

- Associationen som jag får är att idrotten, och i det här fallet fotbollen, är något som har en kroppsfixering och ett genusperspektiv som är snett – och som bara är avsedd för de få som har kommit igenom pärleporten, sade Eriksson bland annat till DN.

Står upp för unga

- Vi hyser tvivel kring hur Riksidrottsförbundets ordförande uppfattar den här verksamheten, som RF för övrigt beviljar medel till, säger Karl-Erik Nilsson.

Eftersom RF är med och finansierar projektet frågar sig Karl-Erik Nilsson om Riksidrottsförbundet har ändrat hållning. Han beskriver verksamheten som "anmärkningsvärt bra" och att den har väckt stor uppmärksamhet i Sverige och ute i Europa.

- Mig veterligen finns det ingen annan verksamhet i svensk idrott som riktar sig och är anpassad till dem som är sena i sin utveckling. Det är väldigt viktigt för oss att stå upp för de ledare som sliter och våra barn och unga som är delaktiga i den verksamheten, säger han.

"Tragiskt missförstånd"

Enligt Björn Eriksson rör sig dock allt om ett missförstånd.

- Av artikeln tycker jag att det framgår att de saker som fotbollförbundet reagerar på inte avser deras verksamhet över huvudtaget utan avser endast graden av klokskap i de här yttrandena som den här medarbetaren fällt angående "pojkkroppar" och liknande. För mig är det svårt att hantera något som aldrig har sagts och det är ett tragiskt missförstånd, säger Eriksson till TT över telefon från New York.

TT: Det är alltså ingen kritik mot Future team som verksamhet?

- Nej, nej. Det har det aldrig varit. Sedan kanske det går att läsa som förbundet har gjort. Men när jag tar ut subjekt och predikat kommer jag nog ändå fram till, enligt reglerna för svensk grammatik, att det inte är det som åsyftas.

Det faktum att RF är med och finansierar Future team menar Eriksson bara förstärker hans tes.

- Det bevisar ytterligare logiken i det jag säger.