Andreas Granqvist i duell med Gregory van der Wiel och Joris Mathijsen i EM-kvalmatchen i Amsterdam 2010. Arkivbild.
Andreas Granqvist i duell med Gregory van der Wiel och Joris Mathijsen i EM-kvalmatchen i Amsterdam 2010. Arkivbild.

"En av de tuffaste matcherna i karriären"

Med mod i barm och rejäl "shining" reste landslaget till Amsterdam med övertygelsen att det gick att rå på färska VM-tvåan Nederländerna. 90 minuter senare stod förbundskaptenen Erik Hamrén med ett lag i spillror och ett spelsystem som krackelerat. Det var den 12 oktober 2010.

ANNONS
|

Nederländerna svepte förbi den ihåliga svenska 4–2–3–1-uppställningen och vann med 4–1 i EM-kvalet till slutspelet i Ukraina och Polen.

Det var en propp som visste var den tog.

För Behrang Safari – ni minns kanske det misslyckade inkastet – var det början till slutet på landslagskarriären.

För Andreas Granqvist, då 25, var det ett möte med världsfotbollen han i det läget inte var varken beredd eller lämpad för.

Inför matchen sade han till TT:

- Den största matchen i min karriär, helt klart. Det kan inte bli mycket större.

ANNONS

Nästan på dagen sju år senare minns Granqvist, numera lagkapten och given mittback, tillbaka.

- Det var klart speciellt. Jag hade gjort en tävlingsmatch, 50 minuter mot San Marino sedan Olof Mellberg fått rött kort. Det var absolut en av de tuffaste matcherna i min karriär, en av de svåraste, och vi åkte på storstryk.

- Jag gjorde målet, men det kom lite för sent. Som försvarare vill du aldrig släppa in fyra mål. Förhoppningsvis kan vi hålla nollan och göra ett mål framåt i stället den här gången.

- Det var några tuffa dagar efteråt, men man lär sig av det också och man växer som människa och jag har kommit tillbaka ganska bra efter det.

ANNONS

- Det var en svår och en tuff match mot ett Holland som var ganska starka på den tiden. För min del och för landslagets del hoppas jag att vi gör en bättre match och prestation och vinner matchen och får revansch för det som hände för sju år sedan, säger Granqvist.

TT
Fakta: Sveriges lag i EM-kvalet 2010

Andreas Isaksson – Mikael Lustig, Andreas Granqvist, Daniel Majstorovic, Behrang Safari (Oscar Wendt 46) – Anders Svensson, Pontus Wernbloom (Kim Källström 54) – Sebastian Larsson, Ola Toivonen (Marcus Berg 79), Johan Elmander – Zlatan Ibrahimovic.

Målen: 1–0 (4) Klaas-Jan Huntelaar, 2–0 (36) Ibrahim Afellay, 3–0 (55) Huntelaar, 4–0 (59) Afellay, 4–1 (69) Andreas Granqvist.

ANNONS