Sarina Wiegman och henned nerländska landslag på sista träningen inför kvartsfinalen.
Sarina Wiegman och henned nerländska landslag på sista träningen inför kvartsfinalen.

EM-framgång betydelsefull för Nederländerna

Att slå Sverige skulle inte enbart betyda att Nederländerna närmat sig en drömfinal i hemma-EM. Det är större än så.

ANNONS
|

Det är svårt att jämföra svensk och nederländsk fotboll, då Sverige haft en egen liga ända sedan 1970-talet och hade sin största framgång, EM-guld, redan 1984.

Det som nederländsk damfotboll upplever just nu, med kvartsfinalspel i hemma-EM och ett uppblossande intresse för kvinnor som spelar fotboll, hade Sverige haft sedan länge under sitt första egna internationella hemmamästerskap – VM 1995 och EM 1997.

Många tv-tittare

Därför är det lätt att förstå hur mycket det betyder för nederländskorna att ha gått till kvartsfinal i EM på hemmaplan.

- Det var väldigt viktigt. Damfotbollen växer i hela världen och även i Nederländerna. Publiken är väldigt entusiastisk – alla pratar om damfotboll. Ju längre vi går i turneringen, desto mer intresserad blir publiken och förhoppningsvis kan det ge mycket tillbaka till damfotbollen, säger Wiegman.

ANNONS

Tv-tittandet har, inte oväntat nog eftersom EM utökats med fyra lag, ökat och EM-fotbollen har nått fler tv-tittare än i tidigare mästerskap. I år har gruppspelet setts av 81,5 miljoner människor, att jämföras med 60,8 miljoner som såg EM-gruppspelet från Sverige 2013.

- Det är verkligen otroligt. För 20 år sedan när jag själv spelade kunde jag inte drömma om att det här skulle hända. Och nu är vi här och pratar om damfotboll i Nederländerna. Och tänk att vi har supportrar som har paraderat från stadscentrum till arenorna i tusental, det är verkligen fantastiskt, säger Wiegman.

Stor utveckling

Hon hoppas och tror att hennes lag ska kunna slå Sverige i kvartsfinalen.

- Det här laget har utvecklats mycket sedan bara ett år tillbaka. Flera spelare har gått till storklubbar i Europa och har fått större erfarenhet och har utvecklats, vilket syns på planen, säger hon.

ANNONS
Doetinchem, TT:s utsända
Fakta: Damfotboll i Nederländerna

2016 fanns det knappt 152000 registrerade flick- och damfotbollsspelare i Nederländerna. Fler än 2000 klubbar har ett eller fler flick- eller damlag i sin verksamhet,

Damlandslaget går under namnet "orangea lejoninnorna" och gjorde mästerskapsdebut internationellt 2009 i EM, som slutade med en semifinalplats. Sedan dess har landslaget deltagit i EM 2013 (ut i gruppen) och VM 2015 (åttondelsfinal). Landets U19-landslag vann EM 2014 och nådde EM-semifinal i fjol.

Efter tre år med en gemensam högsta liga med belgiska lag finns det sedan säsongen 2015–2016 en Eredivise även för damer. I nuläget består den av åtta klubbar: ADO Den Haag, Achilles'29 Groesbeek, Ajax, Heerenveen, PEC Zwolle, PSV Eindhoven, FC Twente och Telstar VVNH Velsen.

ANNONS