Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Debut. Maratonlöparen Mikael Ekvall gör i dag debut i ett stort mästerskap och hoppas på en topp-20 placering.

Ekvall siktar på skräll i VM-debuten

I en idrottsvärld där politiska frågor undviks så länge det är möjligt sticker ett av Sveriges VM-hopp ut. Maratonlöparen Mikael Ekvall, Strömstads LK, begår i dag debut i stora mästerskap – han gör det som uttalad kommunist. – Det är vissa idrottskollegor som tycker det är konstigt, säger han.

Det spelar ingen roll vilken idrott det handlar om – svaret på frågor med politiskt sprängstoff besvaras nästan alltid med ”inga kommentarer”. I Sveriges VM-trupp finns ett undantag. Mikael Ekvall, som springer maraton för Strömstads LK, duckar varken för konkurrensen i startlistan eller för politiska frågor.

– De flesta vill nog vara neutrala i de här frågorna när de pratar med press. Jag har haft många diskussioner med aktiva, man kanske inte är med i ett parti utan har mer åsikter. Vissa tycker det är konstigt att jag är kommunist, men jag tycker ofta de har fel bild av vad det betyder, säger han.

Hur började ditt politiska intresse?

– Vi pratade inte mycket politik hemma. När jag flyttade till Göteborg och började jobba med två gubbar på måleri fick de mig att tänka om och rösta på Vänsterpartiet. Där började det sås ett frö. Sedan började jag läsa mer och då blev det mer och mer.

Står inte din politiska åsikt emot en så individuell idrott som maraton?

– Nej, det tycker jag inte. Vi är en grupp här och vi peppar varandra på träning. Det är inte så individuellt som det låter.

Han har just avslutat ett av de sista passen i Sverige innan VM och pustar ut på en sliten träläktare. Precis som varje dag inleddes träningen med uppvärmning prick klockan nio. En halvtimme senare börjar intervallpasset på Åby Friidrottsbana i Mölndal. Tiderna är viktiga. Det har han alltid tyckt.

Vikten av rutiner har blivit än större de senaste åren sedan Mikael gick över till att träna under australiensaren Nic Bideau. Det är först under honom som han ”har blivit seriös”.

– Han har lärt mig svinmycket om träning. Jag visste inte vad jag höll på med innan.

Tidigare i våras syntes Mikael med Ralf Edström-mässiga polisonger, de är borta sedan en tid tillbaka. Friktionen blev för stor. Med den – och en mängd andra förfinade detaljer – hoppas han skrälla i London.

– Topp-20 hade vart gött. Jag känner mig i bra form även om jag fick ett litet bakslag med en knäskada tidigare i sommar.

Efter att i en uppmärksammad historia ha nekats en plats på OS i fjol trots att han sprungit den snabbaste svenska tiden på 20 år är Mikael nu redo för sitt första stora mästerskap. Det lär inte bli hans sista.

– Det tar så jävla lång tid att bli en bra löpare, det går inte i en handvändning. Det handlar om 10-20 år av hård träning. Så de kommande tio år en kan det hända mycket, säger han.

Tröttnar du inte?`

– Ibland är det oinspirerande som fan men mestadels älskar jag ändå löpningen. Det är mitt liv.