Armand Duplantis. Arkivbild.
Armand Duplantis. Arkivbild. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Duplantis: Finnkampen ett bitterljuvt minne

15 år ung gjorde Armand Duplantis seniordebut med en tredjeplats i Finnkampen 2015.
– Det är ett bitterljuvt minne. Det var min första seniortävling. Men jag hade två finländare före mig, säger Duplantis Fyra år senare har han chans till revansch då han ställer upp i Finnkampen för andra gången.
– Jag och Melker (Svärd Jacobsson) får sikta på att ta en dubbel den här gången.

ANNONS

Under de fyra år som gått sedan en för friidrottsvärlden okänd 15-åring fick hoppa i Finnkampen har mycket hänt. De 5,17 han nådde då har höjts med nästan en meter, när Duplantis tog ett oväntat EM-guld förra året var det med ett jättehopp över 6,05.

Duplantis har dessutom visat att han är etablerad i världstoppen genom att även i år passera sexmetersgränsen och är en av favoriterna till VM-guldet i Doha i oktober. Och när det är Diamond League-tävlingar är han ett av de stora namnen. Ändå avstår han lördagens DL-tävling i Paris för att i stället tävla på Stockholms stadion.

ANNONS

– Finnkampen är något speciellt, att tävla i lag ger dig en ny bild, du tävlar inte bara för dig själv, säger Duplantis.

Tävlar för något större

Den känslan fick han känna på när han tävlade med sitt Louisiana State University på amerikanska collegemästerskapen där han blev tvåa. Det blev hans enda collegemästerskap, nu har han valt proffslivet. Och då är Finnkampen en av ytterst få lagtävlingar som finns.

– Det är en speciell tävling för svenskar. Det är en fantastisk händelse, fantastisk atmosfär, en fantastisk lagtävling vilket är ovanligt för friidrott, som är en individuell idrott.

– Här tävlar jag för något större, för Sverige, för ett lag och andra är beroende av att jag hoppar bra. Och det gör det kul.

Sverige favorit

Sverige är storfavorit på herrsidan i helgens Finnkamp medan damerna förväntas få en ganska svår match mot de finska damerna. Duplantis är laddad för att bidra med förhoppningsvis sju poäng som en grenseger ger.

– Jag känner mig i bra form, säger han.

Det visade han på förra veckans GP-tävling i Göteborg där han hade tre försök på sex meter. Men han siktar inte på någon speciell höjd i lördagens tävling.

– Nej, det första målet är att vinna, oavsett om det är jag, Melker eller Calle (Sténson). Om förutsättningarna är bra, om publiken är med mig så kanske jag hoppar på högre höjder.

ANNONS

Finnkampen är speciell

– Det är alltid kul att tävla i Stockholm när det är bra väder, som när jag vann Bauhaus- tävlingen på Stadion i juni förra året.

Duplantis mamma Helene tävlade också i friidrott, främst med sjukamp.

TT: Har hon också varit med i Finnkampen?

– Bra fråga, det vet jag faktiskt inte. Men hon har aldrig pratat om det och det borde hon gjort, för Finnkampen är något speciellt. Har hon gjort det men inte berättat så får hon skämmas!

Håkan Bergholtz/TT

Några av de svenska deltagarna i helgen Finnkamp: Armand Duplantis (stav), Fanny Roos (kula + diskus), Andreas Almgren (800m + 1500m) och Lovisa Lindh (800m).
Några av de svenska deltagarna i helgen Finnkamp: Armand Duplantis (stav), Fanny Roos (kula + diskus), Andreas Almgren (800m + 1500m) och Lovisa Lindh (800m). Bild: Henrik Montgomery/TT
Armand Duplantis (stav) är en av de svenska deltagarna i helgens Finnkamp.
Armand Duplantis (stav) är en av de svenska deltagarna i helgens Finnkamp. Bild: Henrik Montgomery/TT

Fakta: Så funkar Finnkampen

Finnkampen har genomförts sedan 1925 för herrar och 1953 för damer. På herrsidan leder Finland med 46–32, och på damsidan är Sverige bäst, 38–24. De senaste tio åren har de svenska lagen dominerat. Herrarna har 7–3 i segrar och damerna 8–2.

Faktum är att damerna har vunnit 16 av de senaste 18 mötena. Men inför årets upplaga är det om man tittar till deltagarnas resultat väldigt jämnt, 207–203 i poäng för de svenska damerna. De svenska herrarna är ute efter revansch efter förra årets snöpliga förlust med 202–206 i Tammerfors trots favoritskap.

Årets Finnkamp avgörs på Stockholms stadion med start 16.30 på lördagen och 13.30 på söndagen.

I seniorkampen där det är 18 grenar för damer respektive herrar, ställer varje nation upp med tre deltagare i varje gren. Dessutom ingår två stafetter, 4x100 meter och 4x400 meter.

Poängen fördelas enligt följande i de individuella grenarna:

Etta = 7 poäng

Tvåa = 5 poäng

Trea = 4 poäng

Fyra = 3 poäng

Femma = 2 poäng

Sexa = 1 poäng.

Poängfördelningen i stafetterna:

Etta = 5 poäng

Tvåa = 2 poäng

Källa: Finnkampen.se

ANNONS