Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Dubbel rekordslakt i Vasaloppet

Två rekordtider. En svensk seger – en norsk. Norrmannen Tord Asle Gjerdalen tog hem herrarnas Vasalopp framför Anton Karlsson. Lina Korsgren tog någon minut senare sin tredje seger i Vasaloppet, och krossade även hon rekordet.
– Jag hade inte rekordet som mål i dag. Det är bara en stor, stor bonus, säger Korsgren till SVT.

Norrmannen hade kört sju lopp tidigare med en fjärdeplats som bästa placering. Anton Karlsson befann sig i täten vid mitten av loppet, men Gjerdalen körde ikapp och lämnade resten bakom sig.

In på slutsträckan vände sig norrmannen om, men där fanns ingen i sikte. Gjerdalen slutade på tiden 3:28:18. Banrekord med tio minuters marginal och det nionde året i rad som Norge tog hem herrklassen.

– Nu är jag bara sliten, stel och utmattad. Det har varit en lång och tuff dag. Jag gick nästan med allt jag hade hela vägen, säger Gjerdalen till SVT.

Anton Karlsson slutade på andra plats, 36 sekunder bakom Gjerdalen.

Oskar Kardin kom in på sjundeplats på tiden 1:40:6.

Korsgren först under fyra timmar

I damernas slutspurt stod det länge mellan Lina Korsgren och Marit Björgen.

I slutändan blev det ändå svensk seger på damsidan och vid mållinjen hade Korsgren skapat sig ett behagligt försprång.

33-åringen från Falun tog sin tredje Vasaloppsseger och krossade också norskan Vibeke Skofteruds rekord från 2012 på 4:08.24. Korsgren slutade på 3.52.08, 16 minuter snabbare!

– Jag hade inte rekordet som mål i dag. Det är bara en stor, stor bonus, säger Korsgren i Vinterstudion.

Marit Bjørgen gjorde comeback med målet att vinna Vasaloppet. Och länge såg hon ut att ha med segern att göra.

I de klassiska Lundbäcksbackarna drygt tre mil från mål ökade Bjørgen farten och spräckte fältet. Bara Lina Korsgren kunde följa med i norskans tempo.

Men den svenska långloppsspecialisten vägrade ge sig och kunde växla tempo samtidigt som Bjørgen kroknade.

I mål var segermarginalen 42 sekunder.

– Jag har haft en väldigt bra dag. Samtidigt brukar jag ha mitt bästa parti från Evertsberg och in, men i dag var det kämpigt, säger Korsgren.

"Skärp dig!"

Hon hade känningar av kramp mot slutet, men tänkte inte ge sig.

– "Du måste skärpa dig! Du måste skärpa dig!", tänkte jag för mig själv, säger Korsgren till SVT.

Bjørgen gav sig in i leken direkt från start och stack iväg med en mindre grupp åkare som ville ha hög fart från början.

I den gruppen fanns även bland annat Korsgren, medan Britta Johansson Norgren, en annan av Vasaloppsfavoriterna, tappade kontakt med täten.

Efter halva loppet var avståndet till Johansson Norgren nästan en och en halv minut.

Korsgren njöt av upplevelsen att få köra med Bjørgen.

– Jag tyckte det var så mäktigt att gå loss med henne. Man är ju väldigt fokuserad där och då men jag tänkte ändå att det var mäktigt, säger hon till SVT.

Egen starttid

Bjørgen gjorde sin första start i Vasaloppet efter att ha gjort comeback som långsloppsåkare, tre år efter att skiddrottningen krönte karriären med sitt åttonde guld i OS i Pyeongchang. Om några veckor fyller hon 41 år.

Redan 07.40 gav sig cirka 100 damer iväg från den nya startpositionen i Sälen. Den klassiska starten i Berga By har övergivits i år på grund av coronapandemin till förmån för Tjärnheden fem kilometer söderut.

Damerna startade tidigare än herrarna för att minska risken för smittspridning, men det var också ett sätt att ge den klassen möjligheten att göra sitt eget lopp utan att behöva ta hänsyn till herrarna.