Bo Larsson slår in det avgörande 2–0-målet på straff bakom Österrikes målvakt Herbert Rettensteiner i den avgörande skiljematchen i VM-kvalet mellan Sverige och Österrike i snöovädret 27:e november 1973 på Parkstadion i Gelsenkirchen, Västtyskland.

Dramatiska ödesmatcher med lyckliga slut

Snömatchen i Gelsenkirchen, den sena vändningen i Istanbul, Zlatan Ibrahimovics frispark i Köpenhamn. Fotbollslandslaget har en lång serie av ödesmatcher bakom sig. Alla har inte slutat lyckligt, men här är några oförglömliga ögonblick att njuta av inför kvällens drama på San Siro.

|

Särspelsmatchen mot Österrike. 27 november 1973.

Ralf Edströms nick till 3–3 på Ove Grahns inlägg på Nep-stadion i Budapest och den knappa 2–1-segern mot Malta innebär att Sverige och Österrike måste göra upp på neutral plan om VM-platsen i Västtyskland 1974.

Snön yr över den tyska industristaden, ett decimeterdjupt snötäcke ligger över planen men matchen ska genomföras till varje pris. Roland Sandberg gör 1–0, Ove Kindvall ordnar en straff som Bosse Larsson förvaltar. Efter sin reducering pressar Österrike hårt för kvittering, men Sverige håller undan och når VM.

- Segern var tursam. Österrike var det bättre laget, säger förbundskaptenen Georg "Åby" Ericson.

Frankrikes fall, Sveriges lycka. 13 oktober 1993.

Henrik Larsson debuterar i 3–2-segern mot Finland på Råsunda och under Tommy Svenssons ledning skaffar sig landslaget ett utmärkt läge i VM-kvalet till slutspelet i USA. Det ingen vet efter slutsignalen är att Sverige några timmar senare blir klart för VM, när Israel sensationellt vinner borta mot Frankrike. Dåvarande presschefen Göran Havik störtar in i pressrummet, där reportrarna som bäst lämnar sina texter från matchen.

- Vi är klara för VM! skriker han.

Landslaget firar avancemanget på hotellet i Sollentuna.

De sena målen i Istanbul. 5 september 2001.

På Ali Sami Yen-stadion börjar de turkiska supportarna fira att deras landslag är klart för VM i Japan och Sydkorea 2002. Det är tre minuter kvar av ordinarie tid och Hakan Sükürs mål är matchens enda. Då kommer en av de mest klassiska vändningarna i svensk landslagshistoria. Henrik Larsson trycker in 1–1 i 88:e minuten och två minuter in på tilläggstiden nickar Andreas Andersson in 2–1. Plötsligt är Sverige i VM-slutspelet.

- Vi misströstar aldrig, vi krigar hela vägen in i kaklet, säger förbundskaptenen Tommy Söderberg.

Vändningen mot Nederländerna, 11 oktober 2011.

Nederländerna är redan klara för EM i Ukraina, men går ändå för seger på Råsunda. Klaas-Jan Huntelaars och Dirk Kuyts mål till 2–1 innebär i det läget att Sverige som grupptvåa går mot ett ovisst playoff.

Två minuter senare har Sebastian Larsson och Ola Toivonen skjutit Sverige till slutspelet som kvalets bästa grupptvåa.

Publiken på Råsunda är i extas.

Zlatans show i Parken, 17 november 2015.

Landslaget åker till Köpenhamn med 2–1 i ryggen efter Emil Forsbergs och Zlatan Ibrahimovics mål i det första playoff-mötet på Friends. En tunn och vansklig ledning, men det här blir Ibrahimovics stora show. Han skarvar in 1–0 och drar sedan in en stenhård frispark med en kvart kvar. I det läget måste Danmark göra fyra mål för att gå vidare. De lyckas göra två. Sverige når EM i Frankrike.

- Vi var som bäst i playoff. Kvalet gick inte som vi ville men vi skulle bara vidare. Sedan att jag får avsluta med ett EM, det är ödet, säger Ibrahimovic.

Milano, TT:s utsände