Bosse Karlsson, till höger, slutar som svensk domarbas efter anklagelser kopplade till metoo-uppropen. Arkivbild.
Bosse Karlsson, till höger, slutar som svensk domarbas efter anklagelser kopplade till metoo-uppropen. Arkivbild.

Domarbas avgår: "Skadat förtroendet"

Bo Karlsson lämnar posten som ordförande för domarkommittén i Svenska fotbollförbundet med omedelbar verkan. En före detta fotbollsdomare säger att Karlsson betett sig dåligt mot henne under en upptaktsträff inför herrallsvenskan.

ANNONS
|

Incidenten skedde på en upptaktsträff på en kryssning inför herrallsvenskan. En tidigare elitdomare berättar för Fotbollskanalen att Karlsson sade saker till henne som hon uppfattade som omdömeslösa.

Bo Karlsson själv avböjer att kommentera. Men Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson berättar om beskedet han fick.

- Han ringde till mig i går kväll och berättade att han bedömde att de uppgifterna var av den art att det skadar förtroendet för honom och att han därför ville lämna sitt uppdrag som domarkommitténs ordförande, säger Nilsson till TT.

ANNONS

Karlssons beslut

Enligt Nilsson är Karlssons beslut att lämna helt och hållet hans eget.

- Ja absolut. Domarkommitté och domarfrågor är så starkt intimt förknippade med förtroende och han kände väl att de här uppgifterna var av den arten att förtroendet skadas. Jag respekterar hans beslut och stöttar hans beslut.

Enligt Nilsson finns det inga andra skäl till att Karlsson avgår än att han uppträtt på ett opassande sätt under en upptaktsträff inför herrallsvenskan.

- De är de uppgifterna som är anledningen till att han väljer att avgå. Det är en händelse som går 21 år bakåt i tiden. Men han bedömer ändå att det skadar förtroendet och vill lämna sitt uppdrag.

TT: Vad säger han själv om händelsen?

- Enligt pressmeddelandet och de uppgifter som han lämnat så har han inget minne av den här händelsen.

ANNONS

Personifierad svensk domarutveckling

Nu börjar arbetet med att hitta en ny person på hans stol.

- Bosse har personifierat och jobbat med svensk domarutveckling och svenskt domarskap under väldigt lång tid och han har gjort ett enastående arbete. Det klart att det blir svårt att ersätta honom. Nu finns det en viceordförande som sköter domarkommittén fram till förbundsmötet och i samband med årsmötet som kommer vi att utse nästa ordförande.

Vem det blir är alldeles för tidigt att säga, enligt Nilsson.

- Nu har vi fått den här uppgiften i går och det har gått ett knappt dygn. Vi behöver nog fundera en hel del. Men jag hoppas och tror att det ska finnas någon som är intresserad och besjälad att ta hand om det här uppdraget.

Skandalen som nu skakar Svenska fotbollförbundet följer i spåren av #metoo-uppropen, där kvinnor i ett stort antal branscher de senaste veckorna gått ut och vittnat om kränkningar och sexuella trakasserier.

ANNONS

Bo Karlsson är en av Sveriges mest meriterade domare med bland annat fotbolls-VM 1994 och finalen i cupvinnarcupen 1991 på meritlistan. Efter domarkarriären har Karlsson varit ordförande i Svenska fotbollförbundets domarkommitté och ledamot i Europeiska fotbollsförbundet Uefa, skriver Aftonbladet.

TT
ANNONS