Kajsa Kling. Arkivbild.
Kajsa Kling. Arkivbild.

Deprimerad Kajsa Kling tar timeout

Hon avslutade fjolårssäsongen i förtid eftersom energin var slut. Nu tar alpina stjärnan Kajsa Kling en paus från tävlandet "Anledningen är att Kajsa har utvecklat en depression", skriver Svenska skidförbundet i ett pressmeddelande.

ANNONS
|

Kajsa Kling kommer inte till start när den alpina världscupen för fartåkarna inleds i nästa vecka. Fartstjärnan tar timeout – och det är högst osäkert om hon kommer att tävla i OS i februari.

"Det är en tung period i livet och då behöver jag fokusera på rätt saker", säger hon i pressmeddelandet.

"Jag mår inte bra och då behöver jag kunna koppla bort den mentala stress det innebär att tävla. Jag vill just nu fokusera på mig själv för att ta mig vidare", fortsätter hon.

Vuxit fram

28-åringen från Åre har varit Sveriges stora stjärna inom de alpina fartgrenarna de senaste åren. Hon deltog i OS såväl 2010 som 2014 och har tagit två pallplatser i världscupen.

ANNONS

Men redan i våras märktes att något var fel, då Kling avstod världscupavslutningen med motiveringen att "min energi är slut".

- Vi har ju vetat om det ett tag, ända sedan hon avslutade säsongen i förtid i fjol. Men det är svårt att säga exakt när sådant här börjar, säger alpinchefen Tommy Eliasson Winter till TT.

- Det är ju skittrist, men det är mest på ett personplan. När folk inte mår bra så går det före de sportsliga delarna. Det viktigaste är att Kajsa blir frisk.

Ingen tidsprognos

Klings beslut har vuxit fram inför säsongspremiären av världscupen. Efter rådgivning med läkare, tränare och familj kom hon fram till att det bästa är att skjuta på inledningen av säsongen.

- Självklart är det jättetråkigt men samtidigt känns det ganska bra att man nu kan prata om det. Det har varit en svår situation, det är inte som ett brutet ben, säger Tommy Eliasson Winter.

ANNONS

Någon prognos för när Kajsa Kling kommer tillbaka till tävlandet går inte att sätta, säger han. Men pausen gäller i nuläget både träning och tävling med landslaget.

- Det finns ingen plan tidsmässigt. Så fort hon känner sig tillräckligt frisk så kan hon komma tillbaka, men hon håller på med världens snabbaste icke motordrivna idrott. Man åker inte störtlopp om man inte är helt fokuserad.

Självklart beslut

Landslagsläkaren Per Liljeholm konstaterar att depression bland annat kan orsaka just nedsatt fokus och koncentrationsförmåga.

"Det är naturligtvis inte bra om en ska åka skidor i höga hastigheter. Det tempo en tävlingssäsong innebär skulle inte hjälpa Kajsa i sin återhämtning, så därför är beslutet självklart", säger han i pressmeddelandet.

Kajsa Kling sätter inte heller själv upp något tydligt mål för när hon ska komma tillbaka till tävlandet.

"Nu är det viktigaste att jag sätter min egen hälsa i första hand. Sen får vi se hur lång tid det tar innan jag mår bra igen och det är först då jag kommer tillbaka till skidåkningen", säger hon.

ANNONS
TT
Fakta: Kajsa Kling

Född: Den 25 december 1988 (28 år).

Klubb: Åre.

Bor: Umeå.

Debuterade i världscupen: Den 13 januari 2007.

Meriter: Två pallplatser i världscupen, tvåa i super-G i S:t Moritz, Schweiz, i december 2013 och trea i störtlopp i Lake Louise, Kanada, i december 2016. Som bäst åtta i VM, i super-G i Beaver Creek, USA, 2015.

ANNONS