Volleybollspelaren Isabelle Haak är Sveriges kanske största idrottstalang just nu. Ändå är hon relativt okänd på hemmaplan. "Men jag har inte tänkt så mycket på det. Det är inte så att jag tänker 'ge mig mer uppmärksamhet'. Det har ändå varit mer än jag hade förväntat mig."
Volleybollspelaren Isabelle Haak är Sveriges kanske största idrottstalang just nu. Ändå är hon relativt okänd på hemmaplan. "Men jag har inte tänkt så mycket på det. Det är inte så att jag tänker 'ge mig mer uppmärksamhet'. Det har ändå varit mer än jag hade förväntat mig."

Debutdags för Sveriges okända världsstjärna

På lördag gör en av världens största talanger i en av världens största sporter debut i en av världens bästa ligor. Hemma i Sverige är hon nästan okänd.

ANNONS
|

Volleybollen är med sina över 200 nationsförbund en av världens mest utbredda sporter, men i Sverige för den numera en undangömd tillvaro. Det glada 1980-talet, som nådde sin klimax i och med de svenska herrarnas EM-silver på hemmaplan 1989, är bortglömt av de flesta.

Men en ljusning går att skönja. 35-årige Rysslandsproffset Marcus Nilsson, sedan länge Sveriges enda storstjärna i volleyboll, har nämligen fått sällskap. Och mycket tyder på att 18-åriga Isabelle Haak är en än större talang.

Tidig landslagsdebut

- Det är inte varje dag det kommer en så bra spelare, hon har en speciell talang. Det är en fantastisk spelare, som kan betyda mycket för svensk volleyboll. För de flesta spelarna är det jobbigt att göra vissa saker på planen, men för Isabelle är allting väldigt enkelt, säger Sveriges förbundskapten Guillermo Gallardo.

ANNONS

På lördag tar Haak nästa steg i en karriär som har gått lika snabbt som den har varit framgångsrik. Inför ligadebuten med italienska Scandicci, i högklassiga Serie A, har hon redan uppnått mycket: landslagsdebut som 14-åring, två SM-guld med Engelholm innan hon hade fyllt 17 (årets spelare båda gångerna) och överlägsen poängligavinnare, samt utsedd till seriens mest värdefulla spelare i Frankrike förra året.

I våras skrev hon så på sitt första proffskontrakt som knyter henne till Scandicci de två kommande säsongerna.

Stor omställning

- Det känns som helt rätt beslut. Det här är mitt jobb nu. Men det är en större omställning än jag trodde, det är mycket större intensitet och det krävs mycket mer för att bollen "ska dö" här. I Frankrike och Sverige kunde man gå mycket på styrka, men här måste man vara smart och hitta nya riktningar, säger hon.

Trots utmaningarna tycks det ändå gå hyggligt för den svenska högerspikern. Under försäsongen har hon getts stort förtroende av tränaren Carlo Parisi, och tillsammans med den amerikanska landslagspassaren Lauren Carlini har Haak gjort det hon brukar: poäng efter poäng efter poäng. I en turnering förra helgen vann Scandicci finalen, ett derby mot Serie A-konkurrenten Florens, och Haak blev utsedd till turneringens bästa spelare.

ANNONS

Inför seriepremiären borta mot fjolårets silvermedaljör Modena är hon optimistisk.

- Det har faktiskt gått väldigt bra hittills. Och vi har mött Modena i två träningsmatcher för några veckor sedan och vann båda. Det blir nog en väldigt jämn och tuff match, det är ju en väldigt, väldigt jämn liga. Men vi har ett bra lag med förutsättningar att gå långt.

EM senast 1983

Flytten till Italien är ett perfekt steg i karriären, säger förbundskaptenen Gallardo.

Men han förväntar sig inte att Haak ska dominera lika mycket som i franska Béziers.

- Nej, definitivt inte. Jag hoppas så klart på det, men vi måste ta det lite lugnt. Det viktiga är att hon visar att hon kan spelar på samma nivå som de bästa i världen. Och det tror jag att hon kommer att göra.

Han hoppas att Haaks framgångar ska kunna lyfta intresset för sporten. Och att 18-åringen ska kunna leda dagens unga svenska landslag till framtida internationella mästerskap, något som inte har hänt damerna sedan EM 1983.

ANNONS

Det finns det goda chanser till, säger hon själv.

- Ja, det tror jag absolut. Just nu har vi en väldigt ung trupp som behöver utvecklas under några år. Men om vi verkligen satsar på det så tror jag att vi har det, säger Isabelle Haak.

TT
Fakta: Isabelle Haak

Född: 11 juli 1999 (18 år).

Klubb: Scandicci i italienska Serie A.

Position: Högerspiker.

Längd: 195 cm.

Räckhöjd: 255 cm.

Spikehöjd: 322 cm.

Meriter: SM-guld 2015 och 2016 med Engelholm, utsedd till årets spelare 2015 och 2016 i Sverige. Poängbäst i franska ligan den senaste säsongen, vald till ligans MVP och bästa anfallare.

Aktuell: Inleder Serie A-säsongen med sin nya klubb på lördag, mot fjolårstvåan River Volley från Modena.

ANNONS