Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Välbesökta lokal. Arrangörer och funktionärer möttes upp i Strömstads gymnasiums matsal.

De ideella krafterna spänner musklerna

Ett hundratal funktionärer samlades i Strömstads gymnasium för en genomgång av förberedelserna inför VM.

Två månader återstår till orienterings-VM i Strömstad och Tanum. VM-organisationen, WOC, redovisade imponerande statistik över antalet ideella arbetstimmar som de 19 arrangörsklubbarna hittills lagt ner i samband med VM-förberedelserna. Under måndagskvällen hade cirka 19 200 timmar rapporterats in. Och VM-generalen Mats Blom var minst sagt imponerad över uppslutningen och engagemanget.

– Det var helt otroligt, jag är överväldigad. Det är väldigt viktigt att vi har ett sådant här möte. Att folk kommer hit och får känna att man är viktig – och att de inte är ensamma. Och då blir det speciellt när det kommer så här mycket folk. Alla personerna här jobbar för VM samtidigt. Men det är också viktigt för oss i VM-ledningen. Jag känner mig stärkt, lugnare, tryggare när jag ser det här fantastiska engagemanget, säger Mats Blom.

Under mötet, som pågick i drygt en och halv timme, avhandlades bland annat tankegångar om arrangörskommunernas värdskap. Tove Bengtsson, operativ chef på Tanum turist, var nöjd med utgången.

– Det känns bra, och det är mycket på gång. Med tanke på att det var så här bra uppslutning i kväll, så känns det som att vi är med på banan. Många vill vara med och bidra till ett bra mästerskap. Ur mitt perspektiv, med värdskap och bemötande, är det viktigt att vi pratar om de här frågorna, säger hon och fortsätter:

– Det är framför allt viktigt för funktionärerna och volontärerna som kommer att möta våra gäster och besökare. Ett gott bemötande och värdskap är nyckeln till ett lyckat arrangemang.

Idefjordens SK:s Gabriella Axelsson var på plats i publiken. Hon är inte förvånad över uppslutningen och antalet ideella arbetstimmar.

– Orienteringen har av tradition alltid varit en ideell verksamhet. För många så tror jag det känns helt naturligt. Och det är ett sätt att träffas, umgås och utöva sin sport även om man själv inte springer utan servar andra. Alla funktionärer har sin speciella del i arrangemanget, säger hon.