De blågula bronshjältarna hyllades på Götaplatsen

Mottagningen på Landvetter är avklarad. Efteråt riktades blickarna mot Götaplatsen – där landslaget möttes upp av uppemot 30 000 fans, enligt Göteborgs stad.
Ta del av bronsfesten här.

ANNONS
|

Två dygn efter segern mot England var det dags för det stora huvudnumret i Sveriges bronsfirande.

Från klockan 16.00 bjöds det på underhållning på Götaplatsen, fram tills firandet nåde sin kulmen runt 18.00 – då bronshjältarna själva äntrade scenen.

Väl där var det ett rekordstort hav som spelarna möttes av. Enligt Göteborgs stad ska mellan 25 och 30 000 fans tagit sig till toppen av avenyn för att fira de blågula VM-hjältarna.

Vilket är en tredubbling i jämförelse med när VM-bronset 2011 firades på samma plats.

– Det är ett bevis på att det har funnits en stor uppslutning från det svenska folket och nu vill vi ge tillbaka. Så har det varit i Frankrike också där stödet varit enormt, säger lagkaptenen Caroline Seger.

ANNONS

– Va!? Är det så mycket folk!? Det är ju helt otroligt i så fall. Spelarna är väl värda det här mottagandet, säger förbundskapten Peter Gerhardsson.

Dagen började tidigt för laget.

– Dagen har varit lång men bra. Att komma hit till Göteborg och fira med folket och nära och kära. Det är få förunnat, säger Caroline Seger.

Tillbaka där resan började

I och med att Göteborg är damlandslagets hemort och där man spelar flest landskamper på hemmaplan fick Götaplatsen stå värd för hyllningarna. Detta trots att man potentiellt sett inte skulle nå ut till fler människor än exempelvis i Stockholm.

– Bara att få vara här igen och få uppleva detta där vi börjat resan. Det är ju helt otroligt, säger Caroline Seger.

– Detta är ju vår hemmaborg så det känns självklart att vi ska vara här. Det är ju verkligen en folkfest, säger Nilla Fischer.

Uppslutningen av folket på Götaplatsen är ett av flera tecken på att damfotbollen växt i Sverige på sistone och fått mer uppmärksamhet än någonsin. Nilla Fischer tror landslagets framgångar kan skjuta på utvecklingen ytterligare.

– Det finns ju gott om unga tjejer som vill spela fotboll och får oss som idoler. De kommer tänka att det är här de vill vara någon dag. Jag tror våra framgångar är jätteviktiga för damfotbollen i Sverige, säger hon.

ANNONS

Även globalt har synen på damfotboll gått framåt och medialt har världsmästerskapet varit det största genom tiderna.

– Vi får se vad det ger men mestadels har det vuxit enormt och det är ju ett tecken på att det arbetet vi lägger ned gett resultat, säger Nilla Fischer.

Lindahl en favorit

Bland supportrarna på plats fanns de tre vännerna Katrin, Petra och Karin.

– Det är speciellt att vara här. Kul att se så mycket folk. Jag hoppas de uppskattar det, säger Katrin.

– Det bästa har varit Nilla Fischers och Hedvig Lindahls räddningar, säger Petra.

– Det är bra för damfotbollen i Sverige. Jag hoppas det kommer satsas ännu mer på tjejfotbollen i Sverige, säger Karin.

Det var människor i alla åldrar på plats i publiken. Tuva var en av de yngre supportrarna som var där med sina föräldrar Maria och Markus, och sin bror Hugo.

– Min favoritspelare är Hedvig Lindahl. Hon är jättebra, säger hon.

Janogy stolt

För anfallstalangen Madelen Janogy från Falköping har karriären gått snabbt uppåt på kort tid. Så sent som i januari debuterade hon på lägret i Sydafrika och nu har hon gjort mål i VM och en bronspeng runt halsen.

– Det är klart att det gått fort men det gick väldigt lätt från början att komma in i laget. Alla har varit fantastiska och jag är sjukt stolt över att ha fått vinna brons med det här laget, säger hon.

ANNONS

– Det blir speciellt att fira här med nära och kära. Göteborg är ju en fantastisk stad och känns nästan som hemma, säger hon.

Semester väntar

Om mindre än ett par veckor drar damallsvenskan igång igen efter uppehållet. Fram till dess får spelarna från de svenska klubbarna en kort semester innan dess. För Nilla Fischer väntar en helt ny tillvaro i Linköping

– Nu väntar några lugna dagar med nära och kära. Så tar jag itu med framtiden sedan, säger Nilla Fischer.

ANNONS