Daniel Berggren åtta i Lidingöloppet

Daniel Berggren, Strömstads LK, satte personbästa i världens största terränglopp i lördags.

ANNONS
|

Personbästa på favoritbanan. En bana där det krävs att man tänker efter före.

- Jag var väl inte med i rusningen i början, det gäller ju att springa i ett jämnt tempo på den här banan, sa Daniel Berggren – som visade att den taktiken var den bästa.

Den 54:e upplagan av Lidingöloppet avgjordes i terrängen på ön just utanför Stockholm och där deltagarna fick känna på den krävande och kuperade terrängen. En upplaga som bjöd på ett nära nog perfekt löpväder, blåsten kanske störde lite, men både temperatur och uppehåll var positivt.

Loppet är världens största och där det under lördagens tävling löparen nummer en miljon sprang in över mållinjen sedan starten av loppet. En unik siffra.

ANNONS

På herrarnas 30 kilometer var det inte mindre än elva startgrupper och där det i den första återfanns Daniel Berggren från Strömstads LK. Och där det var full fart framåt från start, något som är lätt att dras med i, och då banan är ganska lätt inledningsvis...

-Ja, det är lätt att springa på för hårt där, men det gäller att ha krafter när man går in i den sista milen. Det är ju där de tuffa backarna finns, sa Daniel Berggren – som har skaffat sig rutin på sträckan.

-Har gjort flera bra lopp här, så den passar mig nog rätt bra.

Förra året så hade Daniel Berggren just över 1.44 och var då lite besviken att han inte gjort under denna gräns.

-Därför var det skönt att få göra det i år, det var väl nästan en minut bättre i år.

Tiden var 1.43.05 och just minuten bättre än 2017. Men så har också Daniel Berggren blivit bättre och det var många som påtalade att han tagit ett stort steg framåt. Notera också att Daniel Berggren var hela tre minuter före skidstjärnan Johan Olsson.

Nu blir det en fortsatt satsning på terräng-SM för Daniel och så klart en vårmara.

ANNONS

På 30 kilometer hade Björn Martinsson, SLK, 1.52.51 och var 45:a med den tiden.

SLK:s nyförvärv för i år, Peter Gross från Hässelby SK, sprang in på 53.09 på 15 kilometer och var där elva i herrklassen. Och just den distansen är något som ökar i kvalité – kanske kan bli huvuddistans med några år framöver.

I sin tremilsdebut på Lidingö blev det 2.20.30 för Rebecka Andersson, SLK, som kan vara nöjd med det och siktar på att vara tillbaka på samma distans nästa år.

ANNONS