Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Minnesotas Matt Dumba står på ett knä under USA:s nationalsång, flankerad av Chicagos Malcolm Subban och Edmontons Darnell Nurse, när NHL inledde playoffserien med att markera mot rasism. Bild: JASON FRANSON/AP/TT
Minnesotas Matt Dumba står på ett knä under USA:s nationalsång, flankerad av Chicagos Malcolm Subban och Edmontons Darnell Nurse, när NHL inledde playoffserien med att markera mot rasism. Bild: JASON FRANSON/AP/TT

Chicago besegrade Edmonton i playoffpremiären

En stark första period av Chicago banade väg för seger mot Edmonton med 6-4 i den första playoffmatchen till NHL-slutspelet. Chicago tar därmed ledningen i matchserien som avgörs i bäst av fem.

Innan det var dags att åka skridskor uppmärksammades Black lives matter-rörelsen, och budskapet att få ett slut på rasismen. Den kanadensiska landslagsspelaren Matt Dumba, till vardags i Minnesota Wild, höll ett tal om systematisk rasism i samhället.

– Rasism finns överallt, och vi måste kämpa mot den, sade han, tydligt rörd.

– Hockey är en fantastisk sport, men den kan vara betydligt bättre. Och allt startar med oss, avslutade han innan han gick ned på ett knä under USA:s nationalsång. Chicagos målvakt Malcolm Subban stod på ena sidan med handen på hans axel, medan Edmontonbacken Darnell Nurse gjorde motsvarande på andra sidan.

Målrik match

Matchen i sig blev en målrik historia. Chicago och Edmonton gör upp i en matchserie på bäst av fem, där en slutspelsplats ligger i potten.

Efter att Connor McDavid inlett målskyttet för Edmonton två och en halv minut in i matchen, där Oscar Klefbom noterades för en assist, var det Chicago för hela slanten i första perioden, med inte mindre än fyra mål.

Tre av dem var Dominik Kubalik inblandad i framspelningen av, och han noterades för tre assist.

Tjeckisk tvåmålsskytt

Illinoislaget vann också den andra perioden, när tjeckiske Kubalik bytte från framspelare till målgörare. Efter 5–1-målet fick Edmontonmålvakten Mike Smith lämna isen, och finländske Mikko Koskinen fick göra slutspelsdebut. Kubalik hann dock innan perioden var över med att se till att Koskinen inte fick hålla nollan i debuten.

Med en 6–2-ledning inför den sista perioden såg det ut som att Chicago kunde vilade de sista 20 minuterna. Men Edmonton hade andra planer, och såg till att slå in två reduceringspuckar i nät, där Klefbom noterades för kvällens andra assist.

Men närmare än så kom inte kanadensarna, och slutresultatet skrevs 6–4, sedan Chicago fått ett mål i öppen kasse bortdömt till följd av offside.

Gustav Sjöholm/TT