En pressad italiensk förbundskapten och en rutinerad lagkapten mötte pressen utanför Milano i dag. Målvaktsveteranen Gianluigi Buffon säger sig vara lugn inför returmötet med Sverige i morgon.
En pressad italiensk förbundskapten och en rutinerad lagkapten mötte pressen utanför Milano i dag. Målvaktsveteranen Gianluigi Buffon säger sig vara lugn inför returmötet med Sverige i morgon.

Buffon: "Spänningen på högsta nivå"

Italiens förbundskapten Gian Piero Ventura måste göra minst en ändring i startelvan till playoff-returen. Men han vill inte ge någon vink om hur han ersätter avstängde mittfältsstjärnan Marco Verratti.

ANNONS
|

Det råder ödesstämning över det italienska landslaget inför avgörandet på San Siro i Milano på måndag kväll. Både Ventura och lagkaptenen Gianluigi Buffon påpekade matchens enorma betydelse för ett landslag som inte missat ett VM-slutspel sedan man inte fick göra resan till Sverige 1958.

Presskonferensrummet på Inters träningsanläggning Centro Sportivo Angelo Moratti i Appiano Gentile, några mil utanför Milano, var fyllt till sista plats på söndagseftermiddagen.

"Alla känner sitt ansvar"

- Visst är spänningen på högsta nivå, det är oundvikligt efter första matchen. Alla känner sitt ansvar. Det är meningslöst att neka detta faktum. Vi måste ändra på resultatet, det är det enda vi tänker på. Alla ska kämpa för det här och alla tror på det här, säger Buffon.

ANNONS

Han ber den italienska publiken att bidra med enormt stöd på San Siro.

- Vi behöver hjälp, säger Buffon.

- De som kommer måste ha positiv inställning, de ska inte vara där för att kritisera eller vissla. Vi behöver stödet, det är det viktigaste.

Veteranmålvakten har tidigare gjort klart att han tackar för sig i landslaget efter ett eventuellt VM-slutspel i Ryssland till sommaren.

Om det värsta händer, hur påverkar det dig och ditt förhållande till landslaget redan nu?

- Jag har varit i sådana här situationer många gånger tidigare i karriären. Antingen är man inne eller så är man ute. För min framtid ändras inget. Det är vad som händer med kollektivet som är viktigast, inte vad som händer för min del, säger Buffon.

ANNONS

"Känner mig ganska lugn"

Han forsätter:

- Jag känner mig ganska lugn. Jag har redan sedan i fredags varit enormt koncentrerad och det är ett tillstånd jag är kvar i.

Om Sverige säger Buffon:

- Sverige spelar på samma sätt sedan 20 år tillbaka, den taktiska modellen är mer eller mindre densamma. Kanske pressar man lite hårdare och har lite mer aggressivitet hemma. Den stora skillnaden är hur vi ska spela för att vända matchen till vår fördel, säger Buffon.

Hur Italien har tänkt lyckas med det var inget som Italiens förbundskapten Gian Piero Ventura ville prata särskilt detaljerat om.

- Jag har försökt att göra det som jag har ansett vara lämpligt att göra. Jag har analyserat negativa och positiva saker för att komma fram till vad vi ska ändra på, säger han.

ANNONS

- Jag har även övertygat spelarna om att de ska tänka positivt, ju mer de är medvetna om situationen desto mer förstår de vad som krävs.

En ändring i startelvan till returen är redan ett måste för 69-årige Ventura. Han tvingas ersätta den avstängde mittfältaren Marco Verratti.

Appiano Gentile, TT:s utsände
ANNONS