Ishockeylivet leker för Linköpings norska bröder Mathis (nummer 46) och Ken André Olimb (40).
Ishockeylivet leker för Linköpings norska bröder Mathis (nummer 46) och Ken André Olimb (40).

Bröderna Olimb ordnade ny LHC-seger

Ny norsk show med sex poäng av brödaparet Olimb knäckte Karlskrona. Stekhete storebror Mathis, 31, svarade för två mål och en assist när Linköping vann med 5–2.

ANNONS
|

Efter en tung start har Linköping vaknat till liv på allvar i SHL-ishockeyn.

Östgötarna – som tillhörde förhandsfavoriterna – har vunnit fyra av de fem senaste matcherna med totalt 18–9 i målskillnad.

Senaste lag till rakning var Karlskrona under söndagen – och en stabil fullpoängare efter 5–2.

En stor förklaring till det var norska brödaparet Mathis och Ken André Olimb – som efter att de för ett par veckor sedan placerades i samma kedja fått upp farten ordentligt.

Mot Karlskrona levererade storebror Mathis (31) två mål och en assist – medan lillebror Ken André (28) svarade för tre assist.

- Just nu är självförtroendet på topp kan jag lova, men det svänger ju fort, säger Mathis och skrattar.

ANNONS

"Magiska passningar"

Centerstjärnan klättrade upp till nionde plats i SHL:s poängliga med sex mål och åtta assist.

- Brorsan har lagt ett antal magiska passningar, så när jag spelar med honom ökar mitt målskytte också. Det är verkligen kul att spela i samma lina eftersom vi hittar varandra så bra.

Mathis fortsätter:

- Jag har många gånger genom åren fått påtryckningar från mina tränare att jag ska skjuta mer och jag har nog aldrig skjutit så mycket som den här hösten tidigare. Kul när det ger resultat.

- Mathis har nog märkt själv att när han skjuter blir det ofta bra, säger tränaren Dan Tangnes.

Defensivt slit

Kedjan med Daniel Olsson Trkulja har varit Linköpings vassaste på sistone – och ser även tätare ut defensivt.

ANNONS

- Nu känns det som att jag kan sätta in dem i alla sorters situationer. Deras defensiva slit med allt större stabilitet ökar respekten från både lagkompisarna och oss coacher, säger Tangnes.

- Vi har jobbat mycket med vårt försvarsarbete. Det är ju viktigt att vi är bra i båda riktningarna och att tränarna kan lita på oss. Det gäller att kunna spela med marginal, utan att det går ut över farten och kreativiteten i offensiven, menar Mathis.

Gästernas tränare Ove Molin var förstås inte särskilt nöjd efter brödernas uppvisning. Karlskrona har fortfarande bara tagit en enda poäng på åtta bortamatcher.

- Vi spelar dem i händerna och bjuder på en alldeles för enkel resa, säger han.

ANNONS

Tangnes hyllade brödernas rörlighet och fantasi. Nu väntar norska landslaget med matcher mot Österrike, Danmark och Sydkorea.

- Vi vet i stort sett hur laget i OS kommer att se ut och ska spela ihop oss på bästa sätt. Ska bli kul att möta Sverige och Finland där, säger Mathis Olimb.

TT
ANNONS