Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Bo Callenberg, Lysekils SS Gullmar, vann klass 2, tillsammans med Lars-Martin Arendel, i årets Bohusrace. Tävlingen fick en tuff avslutning och många bröt seglingen. Bild: Jerker Norlander
Bo Callenberg, Lysekils SS Gullmar, vann klass 2, tillsammans med Lars-Martin Arendel, i årets Bohusrace. Tävlingen fick en tuff avslutning och många bröt seglingen. Bild: Jerker Norlander

Bohusracets vinnare korades efter 28 timmar till havs

Pantaenius Bohusracet blev ett race som startade blygsamt i Uddevalla men som fick ett avslut i krävande kuling. Per Lindell från Chalmers SS vann totalt efter en segling på 28 timmar.

Tre sekundmeters vind i start i Byfjorden gav en ganska beskedlig segling söderöver mot rundningsmärket Hätteberget utanför Marstrand. De minsta båtarna kämpade länge i knapp styrfart och blev ganska snart uppseglade av de större klasserna när vinden kom efter några timmar. Spurtpriset i Ljungskile plockades hem av Mikael Bäckström från SS Viken-Ägir.

– Vinden kom från syd så efter kryssen ut till Hätteberget blev det fin spinnakergång ända upp till Fjällbacka, säger Bo Callenberg, Lysekils SS Gullmar som seglade tillsammans med Lars Martin Arendal, i Intermezzo, en X-302.

"Ställde till det"

På morgonen kom den utlovade kulingen med vid upp till 16 m/sek.

– Det var mest den grova sjön söder om Hamburgsund, som ställde till det för många, säger Bo Callenberg.

Bo och Lars-Martin var inställda på hårt väder och revade i tid. Seger i klass 2 blev årets resultat för ekipaget från Lysekil.

117 båtar var anmälda. En siffra som är något under fjolårets.

– Vi tycker det är positivt ändå, när vi ser att ungdomarna blir fler och fler på startlistan. Dessutom ökar antalet kvinnliga och mixade besättningar, säger tävlingsledare Göran Jonsson i SS Viken-Ägir.

Bröt i höjd med Hunnebo

Sotefjordens höga sjö rensade friskt bland seglarna och bara 42 båtar gick i mål i Smögen under lördagen. I klass 1, de minsta båtarna, var det ingen som fullföljde.

Gunnar Höglind, från Lysekil, tillhörde en av de många som bröt i höjd med Hunnebostrand.

– Det som blev problemet för oss var den höga sjön, säger Gunnar Höglind. Vinden var inget problem, men det känns lite snopet att bryta när man nästan ser målet framför sig.

Klubbkamraten från Lysekils SS Gullmar, Anders Brunström, seglade en Arcona 340, och gick i mål som nia totalt.

– Allt kan hända under en sådan här lång segling. Folk blir sjösjuka, men det verkar som om båtarna har hållit för de flesta.

Robert Trolled, ordförande i arrangerande SS Viken-Ägir, menade att om kulingen hade kommit tidigare hade fler fullföljt. Nu var många trötta efter 30 timmars segling och det är tungt att skifta segel.