Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Blodig Lundanes vann guldmedalj

Olav Lundanes frälste de norska supportrarna i Norr Buar. 28-åringen segrade på långdistansen före Frankrikes världsstjärna Thierry Gueorgiou. Fredrik Bakkman slutade nia och blev bäste svensk.

Regnet kom och gick under stora delar av den sjätte VM-dagen när Tove Alexandersson under eftermiddagen sprungit hem sitt andra VM-guld och Sveriges fjärde medalj i världsmästerskapet på hemmaplan.

Inför herrarnas start handlade förhandsdiskussionerna mycket om Thierry Gueorgiou, Frankrike, Olav Lundanes, Norge, och Daniel Hubmann, Schweiz. Och när tävlingen avslutades var Olav Lundanes som hade hanterat den 15,5 kilometer långa banan bäst. Norrmannen sprang i mål 1.46 före Gueorgiou, och 2.05 före Hubmann.

Sverige ställde bland annat upp med en revanschsugen Gustav Bergman, som slutade sjua på tisdagens medeldistans i Tanum. Men varken han, William Lind eller Fredrik Bakkman, lyckades slå in sig bland de tre främsta. Men det började lovande för hemmanationen och Bakkman. Boråslöparen, som startade tidigt, ledde efter sin målgång på 1:41:01 och var inte missnöjd med prestationen

– Jag tycker det var godkänt, det gick väldigt bra tekniskt sett. Terrängen var väldigt fin och banan rolig. Den var lite enklare fysiskt än vad jag hade tänkt mig. Det är tuff konkurrens och svårt att ta de ädla medaljerna, säger Bakkman som var 7:34 efter guldmedaljören Olav Lundanes och två placeringar före landslagskollegan William Lind.

Gustav Bergman försökte hota den suveräna topptrion men var aldrig riktigt nära och slutade på en 23:e plats. Förbundskapten Håkan Carlsson tycker att det finns mer att få ut av herrtruppen.

– Jag tror att vi kan mer än så här. Vi får ta nya tag på lördag i stafetten.

Vad gjorde att ni inte räckte till i dag?

– Jag har inte pratat så mycket med löparna än. Gustav ser ju väldigt trött ut, Fredrik har nog gjort ett bra lopp, men med något dåligt vägval, det var väldigt avgörande med vägvalen som togs. Det var likadant med William, som inte riktigt genomförde det perfekt. Sedan blir det väldigt stora klungor.

Håkan Carlsson fortsätter:

– Lundanes går väldigt bra och drar med sig flera som ligger före våra löpare. Det blir lite klunglöpning som påverkar resultatlistan. Men vi vill vara högre upp, definitivt.

På lördag och vid samma arena avgörs VM-stafetten.

– På herrsidan vill vi ju ta revansch och kommer att ställa ett bra lag på banan. Förhoppningsvis är vi med och slåss om medaljerna på herr- och damsidan, säger Carlsson.