Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sveriges Stina Blackstenius under EM-premiären mot Tyskland i Breda på måndagen.

Blackstenius trivs i avbytarrollen

Helst vill hon starta matcherna. Men efter det lyckade inhoppet mot Tyskland erkänner Stina Blackstenius att hon också trivs ganska bra i rollen som avbytare.

Pia Sundhage var mycket nöjd med Stina Blackstenius efter EM-premiären mot Tyskland.

Något mål blev det inte för Montpellieranfallaren, men med sin snabbhet skapade hon Sveriges bästa målchans, och ställde flera gånger till problem för trötta tyska försvarare.

- Vi sade till henne "försök få till löpdueller, varje gång du får bollen så ska du bara köra framåt". Hon gjorde exakt det hon skulle göra, jag är väldigt nöjd med hennes insats, säger Pia Sundhage.

Sveriges bästa chans

Chansen som kunde ha gett Sverige tre poäng kom i den 71:a minuten. En långboll från Jonna Andersson gick mot Blackstenius, som lurade Tysklands Josephine Henninger genom att låta bollen studsa över dem båda och därefter sätta fart mot mål.

Avslutet räddades dock av Almuth Schult.

- Det var en tuff match att starta, mot Tyskland, men jag fick lite av de ytor och de situationer som jag gillar att hamna i. Jag fick ett ganska bra läge, men jag lyckades inte riktigt förvalta avslutet, säger Stina Blackstenius.

Trots att Henninger tydligt drog Blackstenius i axeln hade svenskan ingen tanke på att lägga sig för att försöka få till en frilägesutvisning eller straff.

- Det var ingenting som slog mig. Jag kände att jag hade en bra möjlighet att gå rakt på mål och få till ett avslut. Sedan blir jag väl lite störd, men jag vet inte om det hade blivit straff om jag hade lagt mig. Jag har inte sett några bilder på det, men kanske.

- Och det är väl kanske inte min spelstil heller. Ser jag målet så kör jag på. Om jag tycker att jag har en bra chans då går jag gärna på den.

Passar som avbytare

Hon säger att det var otroligt kul att få göra EM-debut. Och även om hon gärna vill starta varje match, tycker hon att det är ganska kul att få komma in senare i matcherna, när motståndarnas energi tryter.

- Ja, det är det ju absolut. Jag känner att jag kan utnyttja att motståndarna har spelat många minuter mer än vad jag har gjort, och jag som gillar att hamna i löpdueller känner väl en liten fördel när de är lite tröttare än jag.

- På sätt och vis passar den rollen mig väl. Självklart vill jag också spela från start, och det skulle vara en otroligt häftig känsla att få göra det. Men jag kör på och blir det mer speltid så är jag redo för det.

Anfallskollegan Lotta Schelin skriver under på det.

- Det är viktigt att vi har avgörare som kommer in och är med och lirar, och att det inte är något nedköp på något sätt. Tvärtom. Man får in en frisk fläkt och hon var också väldigt nära att avgöra, säger Lotta Schelin.