Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jag har redan den mentala bilden i huvudet av hur jag höjder WTCC-pokalen, säger Thed Björk självsäkert.

Björk tänker bli världsmästare

Målet är att vinna WTCC. Men i sitt huvud är Thed Björk redan världsmästare i racing.

Efter ett tre månader långt uppehåll gör World Touring Car Championship (WTCC) en nystart i Fjärran östern: Kina, Japan, Macau och Qatar återstår på programmet. Thed Björk ligger tvåa i sammandraget, bara tolv poäng efter ledaren Tiago Monteiro.

Thed Björk tar emot i Cyan Racings nya anläggning i Mölndal. Entrén är fylld med pokaler och på övervåningen står racingbilar på rad, uppställda så de kan beskådas från gatan utanför.

Det här är navet för teamets och Björks arbete att erövra titeln. Cyan Racing inledde sin satsning på WTCC förra säsongen. Björk vann ett lopp i Kina och hamnade på tionde plats totalt. Inför den här säsongen höjdes målsättningen. Planen är att bli världsmästare. Och hoppet lever.

Den största utmaningen

- Det här är den största utmaningen jag haft i min racingkarriär, säger Björk.

Fokus har skiftat under åren. Förr handlade det mycket om att ta sig fram, att ett kontrakt skulle leda till nästa utmaning. Drömmen var DTM, Le Mans och Formel 1.

Men när Christian Dahl, som driver Cyan Racing, erbjöd honom ett kontrakt som förare 2011 förändrades Björks fokus.

- Nu är jag i stället en del i teamet. Jag vill vara kvar och letar inte efter något annat. Jag tror det är därför det gått så bra mig.

Anlitade mental coach

En annan betydelsefull faktor är samarbetet med Jan Alriksson. Det inleddes 2006.

- Han är min mentala coach. Vi har träffats inför varje race sedan dess.

- Nu har jag alltid en inre bild med mig, innan jag kommit till en bana har jag redan varit där.

Samtalen med Alriksson gör att han kan fokusera på körningen och inte behöva bekymra sig för andra saker runt omkring. Inför resan till Kina har de träffats tre gånger, senast i söndags.

- Jag har mina rutiner när jag står på startlinjen. Innan starten går tänker jag: Det är här jag vill vara, alla andra skulle vilja byta med mig. Så det är en bra känsla, säger Björk.

- Och sen när starten går kör jag bara. Sen är det fokus på det som händer, här och nu, men avslappnat. Kan jag vara avslappnad så går det fort.

Och den mentala bilden av hur säsongen kommer att sluta finns redan.

- Det enda jag ser i mitt inre är att försöka vinna. Jag vill leverera. Det kan svänga i mästerskapet till sista racet. Det kan avgöras i sista kurva, men det är jag som lyfter pokalen.

Ett resande teatersällskap

Cyan Racings WTCC-satsning är som ett resande teatersällskap. Ett team på 35 personer, med förare, mekaniker, ledning och pressfolk, som reser i olika omgångar till tävlingarna.

- Vi har teammedlemmar från Spanien, Frankrike, Nederländerna, England och Argentina, säger Emil Axelsson, assisterande teammanager.

Tre bilar flögs till Argentina för tävlingshelgen i juli. Sedan har de skeppets över Stilla havet i en container och ska nu finnas på plats på den nya banan Ningbo International Circuit söder om Shanghai.

Björk lyfter redan blicken bortom årets serie.

- Jag vill inte bara bli världsmästare. Jag vill försvara titeln nästa säsong också.

- Jag skulle vilja leverera fler titlar tillsammans med Christian Dahl och Cyan Racing. Jag trivs så himla bra där jag är.